Hvordan vinterlagre grønnsaker?

Vi har forsøkt å vinterlagre grønnsaker på gården. Selv om flere har ambisjoner om å komme, er det få som tar turen innom for å grave seg ned i kjelleren og hente poteter og gulrøtter vinterstid. Derfor må dere lagre grønnsaker hjemme. Flere andelshavere har endt opp med å investere i kjølerom, eller ekstra kjøleskap og fryser fra FINN.no, for å dra mest mulig nytte av grønnsaker, sopp, frukt og bær.

Noen har vært ivrige syltere og fermenterere. Det finnes mange gode oppskrifter på nett.

Bondekona lar aldri grønnsaker være i direkte kontakt med plast eller metall. Grønnsakene legges på papirhåndkle eller kjøkkenhåndkle som suger opp overflødig vann. Dette gjelder enten dere lagrer i kjøleskap, kasse eller på kjøkkenbenken.

Her kommer en kort beskrivelse av ulike metoder for å ivareta grøden.

Kepaløk og hvitløk kan lagres på kjøkkenet

Så fort hvitløken er tørket, kan du henge den innendørs på veggen. Kepaløk kan ligge i en luftig skål med et tørt klede under, eller i nett. Den holder som regel i flere måneder på kjøkkenbenken, men trives bedre i kjøligere, tørre forhold.

Poteter i totalt mørke

Lilla poteter er sunne. Kast grønne poteter, ettersom de kan føre til forbigående kvalme og mageproblemer.  De blir grønne av lys. Derfor har vi hyppet potetene, altså kastet jord over dem med traktor flere ganger i løpet av sommeren. Når du tar de opp, må du sørge for at de ikke blir liggende lenge i lys. De liker det mørkt, kaldt og luftfuktig – uten kondens. Det du ønsker å unngå er at de utvikler groe, blir rynkete, myke og grønne.

Grav dypt så du ikke skader potetene med grepet. Plukk masse og legg de uvasket og møkkete i papirposer. De bevares lengre med jord på. Først må de legges til tørk i 10-12 grader, deretter i en kasse i kjelleren eller i et kjøleskap med optimal temperatur 4-6 grader.

1906_©MelissaHegge_SolbergAndelsgård-125

Gulrøtter og kålrot i sand

Disse grønnsakene trives best i temperatur rundt 0 grader. Putt de sammen i kasser. Dekk de til med flis eller sand, og ha de i et fuktig, mørkt rom eller kjøleskap.

Gulrotgresset kan du safte og drikke, eller bruke til å lage pesto på glass.

IMG_0470

Urter og grønnkål

Spar på brukte syltetøyglass. Tørk urter på brett i ovnen, noen timer på lav varme. Oppbevar glassene med krydderurter på benken, eller gi i vertinne- eller julegave.

Bønner og kål i fryseren

Frys surkål og rødkål i fryseren. Ingenting er som å ta opp egenlagd rødkål på julaften. Surkål kan også syltes på glass.

Bønner plukkes i mengder, forvelles et minutt i kokende vann, avkjøles og legges i middagsporsjoner i fryseren.

Tomater til saus

Vi venter ikke til tomatene er røde før vi plukker dem. Men plukker dem akkurat i det de begynner å få farge, og legger dem på et klede og en skål på kjøkkenbenken. Hjemmelaget ketchup og pizzasaus smaker sjelden godt, men du har altså denne muligheten. Bondekona snakker av erfaring;-)

Del gjerne erfaringer med de andre andelshaverne på vår lukkede Facebookgruppe, eller under samtaler på jordet.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..