Kjære dere!
Mot slutten av uken tok blomkålen kvelden. Så raskt går det altså. Enda verre er det med brokkoli, derfor droppet vi denne i år. Nå når blomkålen har gått i stokk (i blomst) blir den lilla. Det er ikke farlig å spise den og den smaker fortsatt godt et par dager til.
Gresskarene titter frem
Denne uken kan vi starte å høste hokkaido, de oransje gresskarene som står ute helt nederst mot hestene. Disse smaker kjempegodt. Bak de i ovnen, myke blir de som dressing i salat. Du kan også lage gresskarsuppe eller andre deilige retter. Tenk! Grønnsakene våre er proppfulle av nyttige vitaminer og helt uten sprøytemidler.
Det finnes også vakre gresskar i ulike fasonger som vokser frem i veksttunnelen. Vi venter litt med å høste disse og maisen. Men det er ikke lenge til vi også kan nyte mais til middagen.
Det finnes flere modne squash i veksttunnelen. Titt mellom tomatplantene. Husk også å høste urter. Særlig løpstikke, basilikum, koriander, timian og bergmynte smaker fantastisk!
Dropper oppal
I forrige uke skrev jeg opp oppal av pok choi og salat på dugnadsplanen. Inntil videre tenker jeg heller at vi konsentrerer oss om å høste det vi har, fremfor å dyrke frem nye ting. Været har endret seg. Nettene blir kalde. Med det kommer en del grønnsaker til å ta kvelden. Utendørs squash vil tørke inn, og vi vil se slangeagurkene visne. Derfor anbefales det å nyte disse siste ukene og høste inn så du kan dra nytte av grønnsakene også vinterstid.
Det viktigste å gjøre nå
Det viktigste vi nå gjør, er å høste alle potetene. Ta de med brunest ris først. Bondekona kommer ikke til å klare å høste inn alt på egenhånd, og de kan ikke stå evig i bakken før de blir dårlige. Høst derfor kasser med poteter. Kast de som er grønne, de lilla kan fint spises. Ta de med hjem, spør naboen om de kan overvintre i kjelleren deres, eller legg i låven. Luking er mindre viktig nå.
Dugnad
Felles dugnad blir førstkommende søndag klokken 11-12 eller når vi føler oss ferdige.