Dugnad- og høstemelding uke 32!

Hei dere!

Nå har jeg akkurat høstet inn det meste av kepaløken og lagt den til tørk i låven. Gå gjerne på skattejakt ved neste høsting og se om du finner noen som fortsatt står på jordet, og som du kan ta med hjem. Det er også bare å hente løk i låven. Koden er den samme som på redskapsboden.

Når løken er tørket holder den som regel vinteren gjennom om den får ligge tørt, og med litt luft mellom underlaget og løken. En av våre tidligere andelshavere pakket løken inn i nett som er til å ha rundt vinflasker på Vinmonopolet. Det finnes sikkert liknende smarte løsninger.

IMG_1281

Tid for gulrøtter

Takk til alle dere som har tynnet i gulrøttene. Det gjenstår nå litt igjen av den siste raden mot kålfeltet. Dere gjenkjenner den ved at det er prestekrager og ugress øverst i raden. Plukk gjerne tynningsgulrøtter fra denne med hjem. Det skal være cirka 2 centimeter i diameter rundt hver gulrot.

Vi kan også begynne å høste av andre gulrøtter, selv om de sikkert kommer til å vokse seg større om de får stå. Vi har mye gulrøtter, så det er bare å spise allerede nå for å utnytte sesongen.

Ønsker dere å lagre gulrøtter om vinteren, så liker de å ligge i sand i en mørk, kjølig kjeller.

2B200A27-F9B8-4D80-8734-9156543B7856

Flere nye grønnsaker å høste denne uken – les her!

Dere kan også ta med kålrabi som er øverst i den ene raden i kålfeltet. De er mindre enn kålrot dyrket på konvensjonelt vis, men smaker godt.

15B6C7C8-4409-437D-9AA0-A6CD267CC29E

Vi kan også starte å høste av poteter. Det er forskjellige sorter i de forskjellige radene, smak gjerne på dem alle. Men start å høste nederst i hver rad langs ytterste kanter av feltet. Potetene nærmest kålfeltet har nettopp blomstret. Ikke trekk potetene opp med riset, men ta med en greip og grav rundt potetene, så dukker de opp. Hvert ris har som regel flere poteter.

IMG_1273

Alle kan også ta med purre hjem. Den smaker nydelig bakt i ovnen med smør, men også i andre varmretter.

IMG_1284

I veksttunnelen under trehyllene finnes pastinakk, gulbete, polkabete og rødbete. Pastinakk finner dere i enden av veksttunnelen der hvor døren alltid er lukket. De har store grønne blader. For å finne frem til riktig gul- og polkabete er det viktig å se hvilke av dem som har poppet opp av bakken. Alle disse grønnsakene smaker utsøkt på grillen eller i andre retter som trenger rotgrønnsaker.

40FD2CA0-1A23-4F42-AD36-7F2F6D265621

Til slutt kan dere også plukke med dere bondebønner og buskbønner. Buskbønnene er gode både rå og varmebehandlet. På de spiser du både skall og innhold. Bondebønnene er derimot vanlige å åpne opp og hente ut innmaten, som skal spises.

IMG_1272

Masse sukkererter

Øverst i den første sukkerertraden med hønsenetting som du kommer til, er det flest sukkererter øverst i raden. Husk også å plukke blader av mangold som finnes mellom stangbønnene.

IMG_1288

Størst er ikke best

Grønnsakene er som regel best når de er sånn passe store. Derfor gjelder det ikke alltid å plukke de største. Sett fra en annen side er det viktig å plukke det du ser er stort, slik at det ikke råtner på planten.

Vi forsøker å spise alt, selv om en snegle har tatt en bit før deg. Grønnsakene har ofte andre former og kan ha tatt skade av omgivelsene. Det tar tid å venne seg til, men husk at sorteringen er hard for de grønnsakene som ender i butikken, mens masse mer er spiselig. I tillegg er det smaken som teller, og disse grønnsakene hos oss smaker mer.

Selv om noe av knutekålen nå er angrepet, går det fint an å skjære bort skallet og spise dem.

Denne uken kan du høste:

  • Urter
  • Blomster, alle blomstene på andelslandbruket er spiselige. De kan også plukkes for å settes i en vase.
  • Hvitløk
  • Sukkererter, både grønne og lilla.
  • Mangold, plukk blader enten av mangolden som er mellom stangbønnene eller inne i veksttunnelen. Disse kan du bruke i alle slags varmretter, slik du ville ha brukt spinat.
  • Hvite reddik, det finnes noen ute imellom stangbønnene.
  • Buskbønner
  • Bondebønner
  • Gulrot
  • Rød og gul løk, enten finner du noen på jordet eller så kan du gå inn i den store delen av låven på motsatt ende av andelslandbruket. Gå inn på gårdstunet, slå kodelåsen og ta med all løken du ønsker.
  • Poteter
  • Grønnkål
  • Palmekål
  • Knutekål
  • Fennikel
  • Kålrot/kålrabi
  • 1 purre
  • Salat, ta med så mye du vil. De står ute eller inne i veksttunnelen. Det er ikke farlig om de har vært angrepet av små dyr. Det er bare å la salaten ligge i litt vann.
  • 1-2 Pastinakk, ikke av de som står ute, men de som står inne i veksttunnelen.
  • Squash
  • Tomat, plukk de oransje og legg de på et håndkle på en skål på kjøkkenbenken.
  • Agurk
  • Chili/jalapeno
  • 1-2 Gulbete, du finner dem under trehyllene i veksttunnelen. Ta de som har poppet opp av bakken.
  • 1-2 Polkabete, du finner dem under trehyllene i veksttunnelen. Ta de som har poppet opp av bakken.
  • 1-2 rødbete, du finner dem under trehyllene i veksttunnelen. Ta de som har poppet opp av bakken. Disse er ikke veldig store, men kan spises for eksempel på leverpostei og brødskive.

Dette må vi gjøre:

Høste all hvitløken. De sitter veldig godt fast i bakken, derfor må du ha spade for å grave de opp. Putt de i en trillebor. Sett deg på en stol eller i gresset. Fjern all jord fra knollene slik at de ikke råtner. Bunte de sammen i bunter på ti og ti. Bind de sammen med den hvite snoren du finner i redskapsboden og heng de i taket i veksttunnelen eller eller i låven, eller tørk de i en solvegg hjemme. Det finnes mange videoer på yotube over hvordan lage en hvitløksflette.

Som jeg nevnte i eposten til dere, så er jeg under press denne uken med en bacheloroppgave. Jeg organiserer derfor ingen fellesdugnad før i neste uke.

Gleder meg til vi sees. Spør hvis det er noe;-)

Helene, bondekona.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..