Dugnad og høstemelding uke 31

Hei dere!

I forrige uke startet vi innhøsting av hvitløk. Før vi henger den til tørk i taket på veksttunnelen og i låven, er det viktig at vi fjerner jord. Er det for mye jord på knollene, så råtner de. Vi ser at hvitløken er høsteklar når bladene bruner.

Bondekona valgte også å høste inn en del kepaløk og legge den til tørk i låven. Dette er fordi en del av kepaløken nederst mot traktorgangen har råtnet på grunn av regn. Du kan se det på bladene som har visnet, og kjenne det ved at løkene er myke. Løken kunne nok gjerne stått lengre i jorden om det hadde vært tørrere vær, og det står en del igjen. Ville bare være sikker på å redde noen til vinterlagring.

Gresskarene må stå

Plantene på strien har utviklet en del gresskar. Det er viktig at vi ikke høster av dem før de er helt modne, cirka i oktober. De ser veldig fine ut. Av erfaring vet vi at det er fristende å ta de med hjem.

AF2F5294-AF56-4745-9B54-3717388B60CF

Squashen er det derimot bare å ta med. De smaker best når de ikke er veldig store.

C7C77D96-6DE8-4232-8D32-68E2650E0DE7

Dette kan vi gjøre denne uken: 

  • Luke buskbønnene
  • Plante ut tagetes i bondebønnene
  • Plante ut gulbeter mellom stangbønnene
  • Høste hvitløk, børste de for jord og henge de opp i bunter med 10 stk i taket på veksttunnelen. Det står gardintrapp inne i veksttunnelen. Bruk gjerne en spade når du drar opp hvitløken.

Dette kan du høste:

  • Rester av jordbær
  • Urter
  • Hvitløk
  • Sukkererter. Spirene av blader er også kjempegodt i salat.
  • Mangold (inne i veksttunnelen og ute mellom stangbønnene)
  • Reddik (ute)
  • Tynningsgulrøtter (Husk 2 cm mellom hver gulrot). Lag pesto med valnøtter av bladene.
  • Sommerløk, gul og rød. Bruk bladene i salater og varmretter.
  • Grønnkål, grønn og lilla. Den grønne øverst i feltet smaker søtest.
  • Palmekål (under nett, overfor grønnkål)
  • Knutekål (Bruk knollen som du ville brukt kålrot)
  • Agurk
  • Chili
  • Tomater, plukk dem oransje og legg de på en skål hjemme.
  • Squash (inne, men mange flere ute)
  • Fennikel, ta de med størst knoll
  • Salat (Inne og ute. Ta masse, for disse går snart i stokk)
  • Spiselige blomster (Tørk de på tørkepapir på kjøkkenbenken, putt i glass og oppbevar til kakepynt, salater, desserter osv.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..