Dugnad og høsteliste uke 28!

Ugress både her og der

Nå er det gjengrodd hos oss, men det er naturlig med så mange regndager. Ingen av oss ønsker å luke når det regner. Støvlene synker ned i jorden og lager stygge spor. Det er heller ikke farlig med ugress så lenge grønnsakene vokser, noe de absolutt gjør. Ugress hjelper med drenering.

Plukk masse jordbær

Jordbær trives ikke i fuktig vær, så de råtner i rekordfart i år. Ta derfor med deg store beholdere og plukk så mye du vil. Husk å legge på nettet igjen før du reiser hjem.

Grønnkål og blomster

Det bugner av grønnkål. Spis, spis! Blomstene popper også frem. De er fine å pynte med, men smaker også veldig godt.

Felles dugnad tirsdag

Imorgen tirsdag 17-20 kjører vi fellesdugnad, ettersom bondekona tar ferie onsdag og torsdag. Mange av skiltene ble tatt ned i forbindelse med traktorkjøring. Vi må prøve å få de opp igjen, slik at vi finner frem til det vi ønsker å spise. I mellomtiden er det bare å ta kontakt per e-post eller telefon om du ikke finner grønnsakene som står på høstelisten.

Luking av maisfelt står på planen denne uken. Vi bør også starte jobben med å tynne gulrøttene. Tynn så det er like stor plass mellom hver gulrotplante som det du ønsker omkretsen på hver gulrot. Ta med tynningsrøttene hjem, de smaker utsøkt små og er perfekte å ta med som snack i niste.

Denne uken kan du høste så mye du vil av:

Jordbær. Plukk alle modne du ser, kast mugne bær ut i gangene så de ikke smitter de friske bærene.

Agurk. plukk de største du finner først, så de ikke blir overmodne. Lag tzatziki, drinker, salat eller annet godt.

Salat. Ikke dra de opp med røttene, men skjær eller klipp de av med kniv eller saks, så vokser de opp igjen. Salatene finner du inne i veksttunnelen og ute i feltet foran redskapsboden.

Vårhvitløk. Nå begynner snart hvitløken å utvikle fedd.

Reddik. Sjekk om du finner noen som enda ikke er overmodne i veksttunnelen. Vi har sådd nye ute, men de er ikke modne før i neste uke.

Urter. Tørk og lag krydder. Husk at det står masse basilikum i veksttunnelen.

Lilla og grønn grønnkål, og palmekål. Du finner dem i den første raden under nett i kålfeltet. Dra nettet til side og bryt eller klipp av stilker. Ta masse, de minsker fort når de forvelles. Disse koster dyrt i butikken, så nyt dem.

Squashblomster og kornblomster. Smaker godt i ulike retter. Plukk alle blomstene på plantene inne i veksttunnelen. Blomstene ute lar vi stå, så plantene klarer å pollinere seg.

Squash. Plukk så mange du vil på feltet ute, lengst mot hestene, i feltet med strie. Squashen er gode små, så ikke vent til de blir så store. Her finnes også gresskar som IKKE er modne før i oktober, så de venter vi med.

1 stk knutekål. De står på den andre raden under nett. Lillafarget og flotte. Ikke dra den opp med roten, men skjær av nederst mot plasten. Modne skal de være ca 5-7 cm i diameter, så det er fortsatt flere som ikke er modne før neste uke.

Fennikelgress. Klipp av gresset på fennikelen som står uten nett i kålfeltet.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..