Hvordan stelle tomater?

Tomater trenger stell. Hvordan steller du tomater? 

Første gang jeg så noen beskjære tomater  ble jeg opprørt og sint. Det så ut som plantene var blitt voldtatt. Enorme mengder fra planten ble skjært bort, og jeg trodde det vil føre til at vi fikk mye mindre frukter. Sånn er det ikke…

Planting og støtte

Tomatene såes i potter innendørs i mars før vi planter dem ut i veksttunnel. De tåler ikke frost, det fikk vi erfare i fjor. Men de trenger mye luft for ikke å bli syke, i motsetning til mer varmekrevende planter vi har i veksttunnelen. Det er også mulig å plante tomater ut, det vi kaller på friland.

Vi planter tomater relativt dypt ned i jorden, gjerne så jorden dekker de nederste bladene.

Røttene er grunne. Tomatene trenger støtte. Derfor binder vi de opp med sterk hyssing. Husk å binde hyssingen fast med en stor knute nederst på stilken. Stilken blir tykkere etter hvert og du vil ikke kvele plantene med for stram knute.

Riktig vanning er viktig

Det er lettere å drepe planter med for mye, enn for lite vann. Det gjelder særlig hos oss hvor jorden inneholder mye silt. Vi må ikke vanne for ofte, selv ikke under tørke. Da får vi svake planter som er mer avhengige av oss. La overflatejord tørke ut før du vanner på nytt. Stikk enn finger ned i jorden, se og kjenn etter fukt. Ønsker vi at noe skal spire, er det derimot lurt å vanne ofte.

Vann mye når du først vanner, så vannet trenger dypt ned i bakken sammen med røttene. Vanner vi for ofte og for lite kan røttene bli “bortskjemte” og la være å søke nedover i jorden etter mer vann. Vanner vi plantene med for hard stråle kan jorden renne unna og røttene bli eksponert for lys. Det er heller ikke bra.

Rett etter at tomatene blir satt i bakken, må vi være forsiktige med vanning for å tilvenne plantene det nye jordmiljøet. De to første ukene vanner vi lite og ofte.

Fjern sideskudd og blader

I dag fikk tomatene sitt første stell. Da fjernet jeg alle sideskudd, klippet av de nederste bladstilkene og alle stilker hvor bladene var gule. Dette må vi gjøre hele sesongen. Sideskuddene er ikke alle stilkene som vokser ut av hovedstammen, men den lille stilken som vokser i vinkelen mellom hovedstammen og stilken med alle bladene.

Jeg lar alltid blader uten sykdom bli liggende på bakken som jorddekke/kompost.

IMG_0485IMG_0487IMG_0488

I august/september topper vi plantene ved å skjære av toppen. Istedenfor at planten vokser mer i høyden, ønsker vi at den skal bruke energien på fruktene. Til slutt fjerner vi alle blader av samme årsak.

Tomatene er flerårige, og det er mulig å ta sideskudd til stiklinger for neste års sesong. I så fall må du ta planten inn og stelle den gjennom hele vinteren. Det har vi ikke gjort til nå på Solberg andelsgård. Kanskje gjør vi det i år for å få noen tidlige tomater i 2021. Vi får se om tid og lyst strekker til.

Helene, bondekona.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..