Hvordan skal jeg høste hvitløken?

Om hvitløk. Så dere bedre kan forstå hvordan den kan høstes.

Hvitløk setter vi om høsten. Ett fedd blir til en hvitløksplante, med flere fedd. Akkurat nå er ikke feddene ferdig utviklet, og plantene er dermed ikke klare for innhøsting for tørking. Det blir de når bladene gulner og visner.

MEN! Hvitløk smaker like utsøkt og er like klar for å spises NÅ, om vi spiser den fersk. For ikke å ha alt for mye hvitløk igjen senere i sommer, starter vi derfor høsting av hvitløk allerede denne uken.

Hvor kan jeg høste hvitløk?

Fordi vi er avhengig av å så jorddekke så fort feltet er tomt, MÅ vi starte å høste systematisk på samme plass. ALLE grønnsaker på jordet skal spises, selv om de er små og rare i formen. Vi plukker derfor ikke kun de største hvitløkene til oss selv, men starter øverst på raden nærmest atkomstveien i feltet som IKKE har flis.

Hvor mye kan jeg ta?

Ta det du spiser, men husk at én andel er til ditt/din nærfamilies eget forbruk. Senere i sommer når hvitløksriset visner, skal vi høste all hvitløken og henge den til tørk. Kanskje lage vakre hvitløksfletter. På den måten kan vi ha hvitløk gjennom store deler av høsten og eventuelt vinteren om vi lagrer den riktig.

Ikke vær redd for å høste. Du har betalt for en andel og grønnsaker er ment for deg.

Hva trenger jeg for å høste? 

Det er en god vane alltid å ta med en saks, noen sorteringsbokser og en kurv til andelslandbruket. Så har du noe å lagre grønnsaker og urter i på vei hjem. Plastpose som ikke puster er IKKE like bra for høsting, fordi grønnsakene trenger luft for å holde seg friske lenge.

Ta gjerne med en spade fra redskapsboden når du skal dra hvitløken opp, for den sitter ofte godt i bakken. Ryker hvitløksbladene og du ikke får med deg feddet, så grav det opp. I starten kan hvitløksfeddet minne om kinesisk hvitløk.

Hvordan spiser jeg hvitløken? 

På en fersk hvitløk kan du spise både hvitløksriset (bladene), knollene (de lille kulene på bladene) og feddet. Hvitløken smaker kjempegodt i all slags varmmat. Du kan også klippe opp bladene, tørke dem lenge på svak varme i ovnen og lage krydder – enten hvitløkskrydder eller urtesalt.

Spør hvis du trenger hjelp:-) Lykke til!

Helene, bondekona.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..