En grov plan over det som skal skje i nær fremtid

Her kommer en grov plan over felles dugnader og hva som skal skje fremover.

Tusen takk til alle små og store hender som bidro med jordbær, poteter, løk, gulrot og pastinakk denne helgen. Det var hyggelig å møte dere!

For dere som ønsker, er det bare å starte høsting av gressløk og pipeløk (blanding av gressløk og vårløk). Klipp urtene med saks, gjerne i mengder. Tørk det til krydder på svak varme i ovnen eller klipp det i småbiter og frys ned. Ha det i eggesmør, eggerøre eller strø pipeløk over salmalaksen. Legg gjerne ut inspirasjon og gode oppskrifter på den lukkede Facebook-gruppen vår.

Flest fellesdugnader i mai og juni

Nå er du midt i “våronna”. Et begrep som beskriver de faste årlige arbeidene i landbruket. April, mai og juni er vår mest hektiske tid. I regi av naturen må vi sørge for jordarbeid, samt å gjødsle, så, sette poteter og løk, og plante til rett tid. Vi planlegger, men endringer skjer underveis. Vi jobber med vær, vind og levende planter og kan ikke annet enn å innrette oss etter det.

Likevel forsøker vi å ha en plan.

Planen er som følger:

Uke 20: Vi setter potetene og rekker kanskje å forberede leveringen av planter neste uke. Forberedelsene innebærer blant annet traktorarbeid og manuelt jordarbeid i veksttunnelen. Bondekona starter med oppavl (å så grønnsaker i pluggbrett) av noen vekster i veksttunnelen, litt avhengig av utetemperaturen.

Uke 21: Bondekona henter planter hos Bergsmyrene. En biodynamisk gård i Hurum. Chili, paprika, slangeagurk, tomat, basilikum, squash, gresskar og mangold. Disse må vi plante samme uke, helst nær helgen. Noen skal i veksttunnelen, andre skal plantes ute på jordet.

Uke 22: Denne uken forbereder og sår vi bønner. Stangbønner, bondebønner, (buskbønner) og sukkererter. I tillegg sår vi mais, og kanskje rødbete, gulbete, mainepe og reddik.

Uke 23: Denne uken henter vi planter hos Guren Gartneri. Blomkål, kålrot, rød og hvit hodekål, fennikel og knutekål. Disse må vi plante ut, mest sannsynlig i helgen, men avhengig av om plantene trenger herding. Herding er å sette plantene ut i friluft på dagtid, for at de skal vende seg til klimaet på gården.

Uke 24-27: Plante ut oppavlsvekster. Blomster, urter, salat og annet. Lukearbeidet starter og fortsetter sesongen gjennom.

Pøsregner det, avlyser vi som regel dugnader. Det er vanskelig å jobbe med klissvåt jord.

96861821_2638907773094115_707111114827104256_n

Kom innom på dagtid eller still på fellesdugnad

Bondekona kommer til å være tilstede mandag-fredag på dagtid hvis dere ønsker å komme innom og hjelpe til mens hun er her. Det kan være lurt i starten inntil du blir vant til å være her på egenhånd. Enkelte dager har hun hjemmekontor, hvor regnskap og andre ting må utføres. Derfor er det lurt å sende en SMS til tlf: 94289898 og spørre om hun er her før du kommer. Utover hverdager på dagtid er det sannsynlig at vi arrangerer fellesdugnad fredag ettermiddag og/eller lørdag formiddag denne uken. I så fall vil dere motta en doodle-invitasjon hvor dere kan fylle ut om dere kommer eller ikke.

Husk at dere ikke trenger å være her hele dugnader. Dere med barn kan gjerne ta med leker til jordet.

Gleder meg til resten av reisen. Ring eller skriv hvis dere har spørsmål!

Helene, bondekona

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..