Jeg er blitt andelshaver – hva nå?

Velkommen til Solberg andelsgård!

Du har meldt deg inn, men vet kanskje ikke så mye mer om hva du skal gjøre eller hva som skjer videre? Her skal jeg forsøke å forklare. Og du kan alltid ta kontakt per telefon eller e-post hvis du lurer på mer.

Betaling for andelen

Faktura blir sendt på e-post ganske umiddelbart etter bekreftet innmelding. Gi gjerne beskjed hvis den ikke kommer frem. Merk gjerne innbetalinger med samme navn som det du skrev på innmeldinsskjemaet. På den måten er det mye lettere for regnskapsføreren og meg å se om du har betalt.

Regningen har 14 dagers innbetalingsfrist. Klarer du ikke å betale alt med en gang og ønsker å dele opp regningen, er det fint om du tar kontakt. Jeg pleier ikke å være vanskelig med nedbetaling, så lenge vi har en åpen dialog.

Kommunikasjon og bilder

Kommunikasjon skjer hovedsakelig på e-post. Noen av innleggene jeg sender dere legger jeg også ut på nettsiden her. Du kan gjerne “følge bloggen” nederst på siden, så mottar du alle nye innlegg rett i innboksen. Det er lurt å følge Facebook-siden vår – både den åpne og den lukkede. Den lukkede siden er ment som et fora for andelshaverne, der dere kan stille hverandre spørsmål og dele inspirasjon relevant for andelsgården.

Vi tar bilder på jordet. Ønsker du ikke at disse publiseres, er det fint om du sier ifra om det ved å sende en e-post.

Første dugnad allerede denne uken

Det er særlig nå i mai og juni – når alle frø og planter skal i bakken –at vi trenger mest hjelp. Noen av dere har kanskje allerede mottatt en e-post med doodle-invitasjon til vår første dugnad? I forkant av alle store fellesdugnader sender vi ut slike doodle-invitasjoner. Når jeg vet hvor mange som kommer, er det mye lettere å planlegge.

Denne uken bør vi sette løk og poteter i jorden, samt så gulrot og pastinakk. Dette må vi gjøre før vi holder et informasjonsmøte.

Ved å sende en Doodle-invitasjon har jeg invitert dere til å hjelpe til en eller flere av dagene denne uken. Du krysser av for når det passer deg. Vi regner ikke med at du alltid kan komme, og du trenger ikke å være her alle timene hele dugnaden. Hvert eneste bidrag gjør at vi kommer nærmere målet om høsteklare grønnsaker. Det skal være hyggelig å være her.

I løpet av 2-3 uker bør vi også så bønner i jorden. Det gjelder stangbønner, bondebønner, buskbønner og sukkererter.

Barna lærer masse selv ved korte opphold

På alle dugnader gjelder værforbehold. Pøsregner det, er det ikke sikkert det blir dugnad. Ta alltid med egen niste, drikkeflaske og hansker. Annet utstyr har vi. Etter hvert vil du få koden til låsen på redskapsboden hvor du kan hente redskapen du trenger.

Barn kan delta, men husk at tålmodigheten ikke rekker så lenge. Barn får med seg masse av å være her, selv om de ikke jobber like mye som vi foreldre kanskje håper på. Barn liker sjelden å luke, men elsker å høste. Setting av poteter er ofte populært. Tidligere har andelshavere tatt med piknik-utstyr og spist lunsj eller middag med barna på jordet. Det står dere fritt til å gjøre. Føl dere (nesten) som hjemme!

Oppstartsmøte

Etter at vi har satt poteter og løk i jorden inviterer vi til oppstartsmøte/informasjonsmøte. Det er ikke pliktig oppmøte, men helt opp til deg hva du ønsker. Her samles vi for å få informasjon om hva som skal skje videre. Samme informasjon sendes til alle andelshavere på e-post.

Dette er fin anledning til å møte hverandre og stille spørsmål. Hvis noen ønsker å ha ansvaret for en plantefamilie, redskap, jordbearbeiding, holde kurs i matlaging eller annet kan vi snakke om det på møtet. Hvis det er mulig, ønsker vi å danne en kjernegruppe. De som sitter i kjernegruppen har ofte et ekstra ansvar, og møtes en gang i måneden for å diskutere hvordan alt går.

Levering av planter

I uke 21 og 23 får vi levert hundrevis av planter. Da vil dere motta enda to doodle-invitasjoner til felles dugnader. Det er viktig at vi får plantene raskt ned i jorden etter levering. På denne tiden må veksttunnelen være klargjort så vi har plass til agurk, tomat, chili, paprika og basilikum.

Videre dugnader

Etter at plantene er satt i jorden, starter lukearbeidet. På dette tidspunktet kan du komme og gå når du vil under gårdens åpningstider. Hver uke publiseres en dugnadsliste på nettsiden under fanen “Siste nytt fra andelsgården”. Her kan du lese hva som trengs å gjøres.

Bondekona kommer til å være tilstede på gården på hverdager, på dagtid. Det hender også at hun sitter hjemme og jobber. Er du usikker på hva du skal gjøre, kan det være lurt å være på gården når hun er her. I tillegg er det som tidligere nevnt alltid mulig å ta kontakt hvis du lurer på noe.

Høsting av grønnsaker

Allerede kan vi begynne å høste urter. Hver uke sesongen gjennom publiseres det en høsteliste på nettsiden. Her kan du lese hva du kan høste med hjem i løpet av en uke. Bor du langt unna er det mulig å høste for to uker av gangen.

Fordi det er lett at planter blir ødelagt hvis mennesker som ikke er kjent på gården høster, ønsker vi at dette kun er forbeholdt andelshavere. Ingen andre enn deres kjernefamilie kan oppholde seg på jordet, så sant det ikke er avtalt med bondekona. Hunder kan dessverre ikke løpe fritt i åkeren, og heller ikke tisse eller bæsje på grønnsaker eller bær.

Ettersom vi høster grønnsaker vi ikke er vant med, er det supert om du ønsker å dele oppskrifter og tips på vår lukkede Facebook-gruppe.

Gleder meg, god natt så lenge!

Helene, bondekona

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..