Vi planter ulike grønnsaker på forskjellige steder på jordet hvert år, slik at verken jorden eller plantene blir syke. I tillegg må vi ha en plan for gjødsel.
Grønnsaker fra ulike plantefamilier bør ikke dyrkes flere år på rad samme sted, fordi det reduserer jordkvaliteten og kan bringe med seg sykdom. På gården planter vi ulike grønnsaksfamilier i et vekstskifte slik at vi ikke forringer matjorden. I år kommer skifteplanen til å se slik ut (NB! forbehold om feil og endringer):
Jordprøver og gjødselplan
For et par uker siden tok vi jordprøver. Da stikker vi et bor ned i jorden på ulike steder av jordet. Jorden sendes til analyse hos Eurofins. Jordprøver legges til grunn for gjødselplanlegging som er helt nødvendig for å ivareta matjorden. Ettersom vi er med på et av NIBIO sine forskningsprosjekt, kalt Urban Farms, får vi i år også svar på i hvilken grad jorden inneholder tungmetaller.
Når vi får svar på jordprøver vet vi mer om hva vi bør tilføre av næring for at plantene skal gro. I dag får vi gjødsel av nabobonden Sebjørnsrud. Han driver konvensjonelt storfehold. Gjødsel fra dette er godkjent i økologisk drift. I tillegg får vi hestegjødsel av nabostallen, og kjøper pelletert hønsegjødsel, samt flytende gjødsel.
Det har blitt gjødslet de to siste ukene. Det tok sin tid å flytte hestegjødselen, men den så skikkelig bra ut. Bildet i denne artikkelen illustrerer det. Tenker vi bruker den til squash, gresskar og kanskje purre.
Gleder meg til å møte dere!
Helene, bondekona