Nå er tiden for å signe opp om du ønsker kortreiste økologiske grønnsaker i år!

Pandemien understreker verdien av lokal matproduksjon. Støtt det ved å melde deg inn i andelslandbruk, handle fra lokal REKO-ring og direkte av matprodusenter der du bor.

I disse tider åpner vi for innmeldinger i Solberg andelsgård. For bare tyve timers arbeid i året og ved kjøp av en andel kan du komme å høste kortreiste, økologiske grønnsaker sommeren gjennom. Kanskje har du ingen tid til å jobbe på en gård? Du kommer til å oppleve det som en glede. Få ting virker mer terapeutisk, enn å logge ut av jobb og kjøre til et sted omgitt av planter og blomster, hvor du kan stikke fingrene i jorden. Tiden du legger ned i å produsere egen mat, lærer deg og familien hva som skal til for å nyte sunn kvalitetsmat. Det gjør at dere får et annet forhold til maten, enn om du kjøper den ferdig i butikken. Du kommer ikke til å ha hjerte til å kaste den i søppelet.

1906_©MelissaHegge_SolbergAndelsgård-893

MIDT I SESONG UTENFOR LÅVEN: For fjerde året på rad åpner nå Solberg andelsgård for andelshavere. FOTO: Melissa Hegge
Grønnsaksgodteposer sommeren gjennom

Ferske gårdsprodukter er sunne og deilige. Til vanlig er dét grunn nok å registrere deg i et andelslandbruk. Et system der du betaler for å høste godteposer av hva som blomstrer i din lokale bondes felt. Nå, under Covid-19, er det derimot særlig nødvendig å styrke lokale matsystemer, for pandemien forteller oss at det kan være mer på spill enn gode grønnsaker.

Flere små gårder går inn i en sesong med mangel på arbeidskraft. I tillegg kan andre restriksjoner knyttet smittefare og tilgang på innsatsfaktorer gjøre sesongen vanskelig. Andelslandbruk kan være en fin måte for bønder å løse mange av utfordringene på, ved at konsumentene deltar med arbeidskraft under de mest intensive periodene. I tillegg deles risikoen for sesongvariasjoner i avlingene, og bøndene får ofte forskuddsinnbetalt penger for å gjøre de største investeringene før sesongen. Ingen forkunnskaper trengs.

Økt etterspørsel i dagligvarehandelen

Dagligvarehandelen går så det knaker. Nåværende bevis tyder på at Covid-19 ikke sprer seg lett på overflater til frukt og grønnsaker. Således er det tryggere å kjøpe direkte av bonden, enn å klatre rundt i dagligvarebutikkene. I tillegg har pandemien minnet oss om hvor verdifulle lokale matsystemer er. Med det er det god grunn til å utvide og finansiere tiltak som urbane gårder, andelslandbruk og mobile matmarkeder. Dette bør skje fra myndighetens side, men også fra deg. Å støtte din lokale matprodusent, kan være å bestille en andel nå eller finne din lokale REKO-ring på Facebook.

Helene, bondekona på Solberg gård i Asker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..