Kan du være med på å sikre matforsyningen i Norge?

FOTO: Melissa Hegge

Svaret er: Ja. Og koronakrisen har gitt oss en liten pekepinn på hvor viktig det er. Her skal jeg fortelle deg hvorfor…

Et gjensidig bytte mellom mennesker og natur

Før forsto jeg ikke at matjord lever. At den trenger riktig stell for å gi oss bær, grønnsaker og frukt som vi må ha for å overleve. Et gjensidig samspill mellom mennesker og jord som jeg ikke visste om, fordi jeg var vant til å handle mat fra daglivarebutikken. Jeg visste om kunstgjødsel, og at den kanskje ikke var så miljøvennlig å produsere. Men jeg visste lite om de negative effektene på miljø og menneskers helse.

Magefølelsen sa at det heller ikke kunne være sunt å spise sprøytet mat. Imidlertid ble giften brukt for å drepe skadedyr – ikke meg – og vi tåler mer enn insekter. Frem til nylig har jeg valgt å stole på myndighetenes anbefalinger med hensyn til valg av mat. Jeg har lagt ansvaret på dem for å sørge for at du og jeg er i trygge hender.

Det usynlige emosjonelle båndet mellom deg og egendyrka mat

Hvem vil vel sette menneskers, dyrs og jordas helse i fare? Lidenskapen for penger gjør det. Det forstår jeg nå. Etter tre år som andelsbonde på Solberg andelsgård forstår jeg at det kan være fristende å ty til kjappe hjelpemidler for å se plantene gro. For å tilfredsstille kundene, andelshaverne. Gi de store, flotte, insektsfrie bær, grønnsaker og frukt – helst mer enn de klarer å spise! Men jeg har ikke falt for fristelsen.

For de siste årene har jeg blitt bedre kjent med jorden på gården. Norsk Landbruksrådgiving, Oikos, DEBIO, andelslandbruk, gartnere, studiereiser, andelshavere og naturen selv har lært meg hva bærekraft betyr: Tar vi mer enn vi gir tilbake, så kommer noe ut av balanse. Derfor velger vi å dyrke økologisk på Solberg andelsgård. Økologi krever mer innsats i form av tid, penger og arbeid. Til gjengjeld lærer vi å dyrke egen mat med innsatsfaktorer som er tilgjengelige – også i kriser. Håndkraft, frø, gjødsel, vann, dyr og jord. Om vi tar vare på det, kan den samme jorden mette munner i flere tusen år til.

I tillegg kan vi tilby familiene våre kortreist, usprøyta mat som vi har et emosjonelt forhold til. Å ha et emosjonelt forhold til maten innebærer at vi har lagt igjen tid, penger og arbeid. Vi har ikke hjerte til ikke å nyte, eller å kaste noe vi har satset stort på. Til sist bruker vi minimalt med emballasje.

Jorden står ikke klar ved neste krise så lenge vi ikke sørger for det

Covid-19 ga de fleste av oss en støkk i magen. For det var rart å oppleve hvordan vårt forutsigbare, trygge samfunn kan endre seg fra en dag til en annen. Hvor mange dager tok det før butikkhyllene var tømt? Jeg vil tippe tre til fire dager. Flaks for oss at matlagrene i Norge er fulle. Likevel er det en risiko for at koronaen kan gi svikt i internasjonale forsyningslinjer om det varer over tid, ifølge fylkesberedskapssjefen i Agder.

Under andre verdenskrig var nordmenn helt avhengige av matforsyning fra norske gårder. Ikke bare de store industrielle, men også fra småbrukene. Bestemoren min fortalte at hun møtte folk som var innom for å hente kålrot, gulrøtter og poteter så fort blendegardinene gikk ned.

Det er viktig å ta vare på matjorden for å sikre fremtidige forsyninger ved eventuelle nye kriser. Den ligger der ikke klar når vi trenger den. Vi må stelle den riktig underveis. Vi trenger også å bevare kunnskapen om å dyrke mat gjennom å praktisere. Dette kan du gjøre ved å dyrke selv, eller kjøpe mat laget av lokale, økologiske produsenter. Hyggelig er det også!

Helene, bondekona

 

 

 

2 kommentarer Legg til din

 1. Åsa Eriksson sier:

  Takk for et veldig godt skrevet innlegg 😀 🙏🏼. Hilsen Åsa Eriksson

  Sendt fra min iPhone

  Liker

  1. Tusen takk til deg, Åsa, for at du tok deg tiden til å skrive det:-) Var hyggelig gjort!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..