Nå skal det gjødsles, vi møtes i kveld

Vi får nye gartnere og bondekona har flyttet. Ikke overraskende trenger derfor plantene mye oppmerksomhet og næring akkurat nå. 

Foto hovedbilde: Melissa Hegge

Dessverre for nye andelshavere som ikke har noe annet å sammenlikne med, er dette sesongen med dårligst avling til nå. Heldigvis er det likevel noe å høste. Kanskje er det bare oss som er blitt bortskjemte etter foregående år? Det er nesten som plantene har sluttet å vokse fordi de stritter imot endringene den siste tiden. Gartneren vår, Espen Rekkedal, velger å slutte fra neste sesong fordi han ikke klarer å kombinere jobben som anleggsgartner med andelslandbruket. Vi er takknemlig for alt han har gjort på Solberg andelsgård og ønsker han lykke til videre.

Espen har sagt at han ønsker å fullføre sesongen. Neste år overtar Vidar og Johanne ansvaret for produksjonen, mens bondekona og resten av kjernegruppen fortsetter med kommunikasjon og økonomi som før. Johanne er vår kjære nabo som har vært med fra starten. Hun har en genuin interesse for alle typer levende vekster, noe som gjør at hun kan mye. Vidars interesse for økologisk landbruk strekker seg helt tilbake til siviltjenesten på Slangen seter nær Jotunheimen, hvor de brukte hest og drev jordbruk på naturens premisser. Han har siden studert på landbruksskolen og arbeidet på flere økologiske gårder – både med planter og dyr.

I tillegg til at Espen slutter har bondekona flyttet fra gården. Det betyr ikke at hun skal være noe mindre på jordet. I løpet av vinteren skal vi sørge for å få opp et toalett, nå når vi ikke kan bruke hovedhuset lengre.

IMG_0347

Nye muligheter åpner seg

Slutten for noe, er begynnelsen for noe annet. En del av hvitløken var store i år og eksempelvis polka- og gulbeter ser bedre ut enn de noen gang har gjort før. Hvorfor er vanskelig å si, men vi fortsetter i alle fall å så på drill. Jorddekke i squash og gresskar var suksess, dette fortsetter vi med. Jordbær har vi hatt masser av.

Grønngjødslingen i kålfeltet ser ikke ut til å ha være noe suksess. Neste år bruker vi de hjelpemidlene Debio tillater – inkludert maisplast i mais, kål og salat. Gulrot, purre, selleri og kål vokser meget tregt. Neste år må vi komme tidligere ut om våren med traktor og gjødsle mer.

Dugnaden i kveld

Senere i dag, torsdag klokken 18:00, møtes vi for å justere skiltene som har ramlet ned og tar en skikkelig overhaling med nyinnkjøpt hønsegjødsel. Vi ønsker også å fjerne nettet over kålplantene så vi får bedre oversikt. Ta med hansker. Det er fint om de som har vært her minst kan stille, så vi blir flest mulig til å hjelpe til. Da kan vi avslutte rundt klokken 20:00.

IMG_0365.PNG

I løpet av neste uke må vi høste all løken og legge den til tørk i låven. Tidligsorten med poteter er straks klar for å bli med oss alle hjem. En kålrot til hver er også klar. Fortsett å høste det som sto på høstelisten forrige uke – tomat, salat og det andre på listen.

Gleder meg til å se dere! Gi beskjed hvis du har noe på hjertet.

Hilsen bondekona:-)

 

4 kommentarer Legg til din

 1. Meera Grepp sier:

  Vei- beklager vi ikke har latt høre fra oss i år. Vi klarer ikke å være med denne gang. Meera og Kai

  Sendt fra min iPhone

  Liker

  1. Hei:-) Takk for melding. Jeg har registrert at dere ikke er med, for det var hyggelig å ha dere her. Men fullt forståelig at man ikke får til alt i hverdagen. Håper dere har det bra, så sees vi vel uansett i Asker en dag. Dere er alltid velkommen tilbake!

   Liker

 2. Liv Heen Lied sier:

  Hei, litt triste nyheter dette. Men vi får se fremover. Alt ordner seg.
  Var en tur på «egen-dugnad» i går. Lukte litt her og der. Men må innrømme jeg ble litt motløs av alt ugresset. Det tar mye næring som «våre» planter.
  Og hva har skjedd med potetene. Plantene er jo små og riset visner??? Prøvde ikke å ta opp noen, kanskje det dukker opp mye bra??
  Min favoritt fra i fjor -Mangold- er dessverre heller dårlig også.
  Men noe er positivt. Drivhuset vårt leverer både nydelige tomater og agurker ♥️♥️
  Vi håper på bedre tider på vår kjære gård som jo også gir avspenning, nytelse og glede😍
  Hilsen Liv😊🌿

  Liker

  1. Hei Liv! Takk for melding. Ja, noen motbakker må vi regne med<3 Potetriset visner fordi potetene er modne for høsting. Det er ikke alltid riset er representabelt for størrelsen på potetene i bakken. Poteter regner jeg med at vi får:-) Mangolden er liten, enig. Håper gjødslingen og masse sol i nærmeste fremtid likevel sørger for at vi kan høste mye i nærmeste tiden fremover. Nå er det sylteagurker, løk, hvitløk, alle typer beter, salat, urter, squash, tomat og agurk som vi må ta med masse av. En glede å ha deg med på reisen!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..