Her kommer oversikt over dugnad og høsting i uke 31

Plukk masse squash og hvitløk denne uken! Ugresset har vokst i rekordfart, så det er bare å luke.

For at ikke hvitløken skal råtne er det nå på tide at vi høster den, både for bruk nå og  for vinterlagring. Plukk derfor masse hvitløk. Gjør det med spade slik at ikke bladene ryker og hvitløken blir sittende fast i bakken.

For vinterlagring kan du henge hvitløken opp til tørk, enten i en bunt eller ved å flette på denne måten: Hvordan flette hvitløk. Den er dekorativ på kjøkkenet og kan henge og brukes hele vinteren. Av erfaring vet vi imidlertid at det kan bli en del bøss på gulvet av fletten. Derfor har vi to alternative tips. Det ene er å lage hvitløksolje, noe du også kan gjøre med alle urter på gården: Lag hvitløksolje eller Lag chili- og hvitløksolje. Her er også oppskrift på en nydelig basilikumsolje, men med kun en ukes holdbarhetstid: Basilikumolje av basilikum fra veksthuset. Det andre tipset er å skrelle hvitløken og dekke båtene med olivenolje eller solsikkeolje på et gammelt syltetøyglass. På Ikea finnes vakre små krukker. Disse kan du lagre i skapet i flere måneder.

 

67084367_2378731059111789_3023271241076178944_n.jpg

Dette kan du høste denne uken: 

  • Masse hvitløk. Plukk den med spade.
  • Masse squash. Det finnes utallige deilige oppskrifter med squash på nett. Kanskje du vil grille og fylle de med risotto blandet med innmaten?
  • Jordbær er på hell, men plukk de du finner.
  • Rips
  • Mangold. NB! Ikke dra de opp med rot, men klipp av blader slik at de vokser opp igjen.
  • Knutekål, det finnes to senger med knutekål – en uten og en med nett. De høsteklare er cirka 7 cm i diameter. Skrell de og spis de rå eller stekt som andre kålvekster.
  • Brokkoli, skjær av bukettene du finner så nye kan vokse opp.
  • Grønnkål, skjær av blader slik at nye vokser opp.
  • Salat
  • Nepe
  • Reddik
  • Sukkererter, det finnes to rader – også en nederst mot hestene.
  • 1 slangeagurk inne i veksttunnelen av de du ser er store.
  • 2 tomater av de du ser er modne. Sortene kan være røde, gule, svarte og oransje.
  • Chili
  • Kornblomster, de blå blomstene kan spises og pynter opp enhver rett.
  • Urter: Dill, koriander, persille, bergmynte (oregano), timian, basilikum, sitronmelisse, pipeløk, gressløk, fennikelgress (gresset øverst på fennikelen kan klippes av og brukes), kjørvel og mynte. Du kan spise og bruke blomstene. Klipp plantene ned slik at det står igjen litt bladverk i bunn, så kommer nye.

 

67361502_10161957892845501_2704553550674919424_n67300497_10161957892870501_3146713922627698688_n67097656_10161957893020501_5526958422676733952_n

Dette må vi gjøre denne uken: 

  1. Flytte persilleskiltet som står helt feil. Det står nå foran persillerot, men må flyttes til urtefeltet.
  2. Luke gulrot, løk- og purrefelt
  3. Luke veksttunnelen
  4. Klippe urtene som er gått i stokk (som blomstrer) slik at friske blader kan vokse opp.
  5. Vi møtes på torsdag 18-21. Alternativt kan du komme og luke når du vil. Det er fint om alle tar i et tak hver gang vi høster, en times luking hjelper.

 

67558104_10161957892860501_3363595821021921280_n

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..