Dugnad og høsteplan i uke 30

Her kommer en forsinket plan over hva som trengs av dugnadsarbeid, og over hva dere kan høste denne uken. Masse squash og knutekål er moden, det er bare å ta.

På grunn av begrenset nettilgang på Gotland fikk bondekona dessverre ikke skrevet dette innlegget før nå i dag. Men her kommer en plan over hva vi bør få gjort i løpet av uken, enten når du er her på egenhånd eller på dugnaden førstkommende torsdag kveld. Nå begynner det også å bli en del du kan høste.

En viktig beskjed. Husk ikke å dra kålplantene opp med roten– foruten kålrot. Vi skjærer knutekål, brokkoli og blomkål av rett under selve grønnsaken slik at plantene kan få nye skudd. Du kan også ta med noen av bladene til suppe, men ikke fjern roten og la gjerne et par blader stå.

Ukens dugnad (etter numerert prioritet)

  1. Luke den siste raden i kålfeltet. Her er det sådd grønngjødsling, så vi trenger kun å luke det rent rundt selve plantene. Alt det andre kan vi rive av og legge rundt i bedet som jorddekke. Det er meget viktig å feste nettet godt når vi legger det tilbake på, ettersom det er mange snegler som ønsker å dele plantene med oss.
  2. Skjære av skuddene til brokkoli. Du kan gjerne spise de som er store nok til å spise. Husk, IKKE skjær av mer av planten enn høyst nødvendig slik at den kan få nye, større skudd.
  3. Luke bønnefeltet. Her sår vi også noen nye bønner hvis det ikke allerede er gjort.
  4. Høste hvitløken som er moden og henge til tørk.

Felles dugnad blir som vanlig torsdag 18-21, men du kan møte opp å gjøre dugnadsarbeid når du måtte ønske.

image5

Ukens høsting

Jordbær

Squash

Rips til 2 glass ripsgelé

Hvitløk av dem hvor du ser riset (delen av planten over jorden) er blitt brun og deler seg. Ta med en spade så du får gravd opp hvitløken hvis det ikke går an å trekke den opp.

Sukkererter. Ta forsiktig av noen av dem du ser er modne i den første raden ved veien.

2 tomater om du finner noen modne. Ta de forsiktig av.

2 Chili

Urter. Husk også basilikum i veksttunnelen.

1-2 Salat (av de som IKKE er på plast;-). Ta opp hele planten, vask den skikkelig før du spiser den – gjerne i vannbad.

Nepe. Plukk de du ser stikker litt opp av jorden. Her spiser du roten, men gresset kan også brukes i suppe.

Reddik. Plukk de du ser det er litt størrelse på. Vi har både hvite og røde reddik. De svarte vinterreddikene tar lengre tid før de modnes.

Brokkoli. Skjær av kun skuddene/rosene. De er knøttsmå, men kan spises. Så venter vi på nye, større skudd.

Knutekål. Kjempegod både for barn og voksne som råkost. En blanding av kål og eple. Skrell og spis den med dipp eller i salat. NB! Husk IKKE å ta med roten. Skjær de av rett under selve grønnsaken slik at den får nye skudd, ellers har vi ikke mer knutekål i år.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..