En slags Parisavtale i Asker og Bærum?

Vil du bli med å høste usprøyta grønnsaker hjemme?  

Er du Askerbøring eller bæring? I så fall bør du lese her. Få kilometer fra hjemmet ditt kan du høste grønnsaker dyrket på økologisk vis med eller uten familien. Grønnsakene kan du velge å spise med en gang eller lagre og nyte gjennom vinteren.

_DSC5755.jpg

Rare grønnsaker du aldri har hørt om

Rett ved Solberg skole i Asker dyrker vi over femti ulike sorter grønnsaker. Her finnes nesten alle grønnsaker du ser i norske dagligvarebutikker – og litt til. Mer kortreist blir det ikke og de kommer uten plastemballasje. Har du tenkt på hvor mye plast du kan spare ved å plukke sukkererter og agurker rett fra buskene, eller ved å dra opp gulrøtter fra jorda? Skrevet litt flåsete kan dette bli din lille, egne Parisavtale. Du vet kanskje ikke at rundt en fjerdedel av menneskelige CO2-utslipp tas opp av planter på landjorda. Landbruk er ikke bare en miljøversting, men fungerer også som karbonlager.

Men du trenger ikke å være miljøbevisst for delta. Heller ikke vegetarianer, veganer, gartner eller agronom. Og du kan kle deg i lærsko og Swims eller høye hæler om du vil. Her finnes alle typer mennesker. Noen er med for å støtte lokal næring, noen fordi de elsker å lage mat, andre fordi de er opptatt av kropp, hud og helse, av økonomiske grunner, for å ivareta norsk matjord, møte nye mennesker, lære barn om hvor maten kommer fra – det er utallige grunner til å delta.

Ikke en egen jordflekk

Dette må IKKE forveksles med parseller, vi høster etter behov av et felles areal. Tenker du at det er lettere å dyrke i egen hage? Det tror ikke vi. Her dyrker vi under ledelse av en gartner og bondekona. Det eneste du trenger å bidra med er minst ti timer med hendene i jorda per år. I tillegg bør du sette av tid til å høste. Utover det kan du jobbe og feriere. Gjennom felles jordarbeiding, gjødsling, vanning og planting sparer vi både tid og penger. Vi drar fordeler av å gjøre noe sammen, istedenfor å gjøre alt alene.

Mengden grønnsaker du kan høste, avhenger av hva vi sammen klarer å dyrke frem. I andelslandbruk deler bonden og andelshaverne risikoen knyttet til varierende avlinger. Men det har gått fint i løpet av de to sesongene vi har tilbakelagt til nå.

Innmelding skjer nå

I år har vi plantet for femti andeler. Du og din nærmeste familie – som er en mamma, pappa og hjemmeboende barn – kan dele på en andel.

Hvor mye det koster?

Den nette sum av:

  • Andel: 3.680 kroner i året
  • Medlemskap voksen: 500 kroner i året
  • Medlemskap barn (6-18 år): 250 kroner i året
  • Medlemskap barn (0-6 år): Gratis

Det er ikke mye for over hundre dager med opplevelser om du vil, når man tenker på at det koster 1.646 kroner for en dag på Tusenfryd for en familie på fire.

Innmelding skjer på nettsiden: www.solbergandelsgaard.no

Har du spørsmål kan du ringe bondekona på:

  • Tlf.: 94289898
  • Epost.: helene@helenejakobsen.no

Husk å melde deg inn innen 10. juli så du får med deg hele resten av sesongen, eller sett deg opp på venteliste for neste sesong i 2020.

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..