Hva skjer på andelslandbruket uken før sommerferien?

I løpet av uken vil dere få en e-post med et google-dokument hvor dere kan sette opp navnet deres 1-2 uker i løpet av sesongen. Husk ikke å slette andre navn ettersom dokumentet er online og du har redigeringstilgang. Hvis så skjer, så send bondekona en e-post eller SMS så hun kan rette opp i feilen.

Ukene hvor du står oppført, har du sammen med andre medlemmer og gartneren ansvaret for å stille et par dager, luke og påse at alt er som det skal på andelslandbruket. Det betyr ikke at du har eneansvar for alt som må gjøres den uken, men at vi trenger å spre arbeidsinnsatsen fra våre medlemmer utover hele sesongen slik at vi oppnår en jevn tilstrømning av mennesker som kan hjelpe. I tillegg må vi ha muligheten til å ringe noen hvis det oppstår noe akutt, for eksempel hvis fem rådyr begynner å bruke andelslandbruket til middagsservering.

Felles dugnad som vanlig

Torsdag kveld organiserer vi dugnad som vanlig klokken 18-21. Alle medlemmer som ønsker å delta er velkommen.

Denne uken bør vi:

  • Luke i hvitløksfeltet
  • Se over skilt
  • Sette ut fugleskremsler
  • Plante ut salat i maisplast og beter på drill
  • Klippe urter som er gått i stokk (blomstrer)
  • Gjødsle

Hvitløken har vokst enormt. Løkplanter er glad i vann og vi har hatt mye regn. Det er viktig å luke slik at ikke ugress stjeler næring fra grønnsaken.

IMG_0004

Hva er drill?

Det året andelslandbruket startet hadde vi kuldegrader og snø i mai, samt mer regn enn nå. Da ble rotgrønnsaker som rødbet, nepe, gulbet, polkabet, pastinakk og potet små, mens sukkererter og løk vokste seg store. På grunn av de tildels mislykkede rotgrønnsakene, bestemte vi oss for å plante poteter og beter på drill.

De første rødbetene i år plantet vi ikke på drill, og heller ikke pastinakk. Resten av beteplantene våre planter vi nå på drill, så vi senere kan sammenlikne rotgrønnsakene og se hva som blir størst. Drill er opphøyninger i jorden, med renner på hver side. De drenerer ved at overflødig vann renner ned fra plantene, ned i rennene.

I og med at jordsmonnet på gården inneholder mye leire, og dermed mye vann og næring, trenger vi sjelden å frykte for at plantene får for lite vann. Tvert om, det er viktig at vi har is i magen og stoler på at røttene vokser seg nedover i jorden uten vår hjelp og henter vann derfra. For sunne, friske planter er avhengig av et sterkt rotsystem.

Salat med og uten plast

Noe salat har vi plantet direkte i jorden. Annen salat skal vi til torsdag plante i maisplast. En biologisk nedbrytbar plast av mais. Det er ikke alle på andelslandbruket som er for slik plastbruk, særlig ettersom vi i fjor la ned uendelig med timer i forsøket på å fjerne maisplasten etter bruk. I år skal vi derimot la den brytes ned naturlig. Det vil ta et til to år. Plasten er godkjent i økologisk grønnsaksproduksjon og kan ikke sammenstilles med syntetisk plast.

Det er noe i å benytte de hjelpemidlene vi har, så vi ikke går lei og ikke orker mer. Ved å være medlemmer sparer vi naturen for masse plast, og vi deltar i å ivareta norsk matjord og kunnskap om økologisk matproduksjon. Vi er et andelslandbruk for alle typer mennesker. Nettopp fordi vi vet hvor verdifullt det er å spre kunnskap om  “fra frø og jord, til matbord” – eller noe i den duren – så må vi ha en så lav terskel som mulig for at flest mulig kan delta. Gjennom drypp av innsikt vekkes interessen og forståelsen, og etterhvert også behovet for å ivareta det verdifulle vi har her – fruktbar jord.

_DSC5727

Male skilt til helgen

Søndag 23. juni klokken 12:00 kommer et par av andelshaverne for å male de nye skiltene i samme farge som skiltene vi har fra før. De som ønsker er velkommen til å delta. I så fall send bondekona en e-post og fortell at du kommer. Vi lager kaffe, maler og skravler.

Dette kan du høste denne uken: 

Bergmynte (oregano)

Gressløk

Pipeløk

Mynte

IMG_6118

Kom hit når du vil

Utover fellesdugnadene på torsdager er dere velkommen til å være her når dere vil. På eget initiativ kan dere finne frem redskap i boden for eksempel for å luke hvitløksfeltet. Det er bare å bruke bålpannen om dere ønsker å grille sammen med barna. Senere i sommer setter vi også ut en kjele i redskapsboden som kan brukes til grønnsakssuppe. Om det er noe dere lurer på, så ring på døren til hovedhuset, ring eller send en e-post.

Takk for at dere er med på reisen. Vi ønsker dere en kjempefin uke og start på ferien!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..