Det er gøy å samarbeide med dere!

For en formidabel dugnadsinnsats år etter år. Vi har noen kasser med planter som står til herding i låven, men det meste er allerede satt i jorden.

I løpet av den siste måneden har vi bearbeidet jorden, både utendørs og inne i veksthuset. Takk til alle dere som tok med tang fra strendene. Vi gleder oss til å se hvilken effekt det har på jorden.

Bretter opp skjorteermene

Vi har plantet tomat, agurk, basilikum, chili og paprika i veksthuset. En stund var vi redde for at tomatene ville dø på grunn av kuldegradene i begynnelsen av mai. Gartneren kjøpte inn noen få nye planter, men så gikk det bra til sist. Tomatene har fått nye skudd og vil sannsynligvis modnes i midten av sesongen. Blomsten tagetes er satt mellom plantene i veksthuset, så vi unngår angrep av lus og larver – de liker ikke lukten.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

En urtegruppe tok ansvaret for å starte på urtefeltet. Dette året må vi være flinke til å inspirere hverandre til å utnytte urtene. Det krever litt jobb, men tørkede urter til eget bruk eller som gaver til venner og bekjente er virkelig verdt strevet. Urtegruppen tar også ansvaret for å male skilt som skal stå foran grønnsakene.

Ta en potet

Hyggelig er det med alle barna som hopper og løper rundt mens vi jobber. Flere av dem synes det var spennende å sette et par poteter hver. Potetene er store og kan slippes rett ned i et enda større hull. Enda bedre liker barna å høste dem. Utover det kan vi ikke forvente at de skal vise enorm interesse for planting og luking. Men det er utrolig hva de får med seg. Samtidig som de hopper på trampolinen har de oftest kontroll over hvor vi er og hva vi foretar oss. Og det er utrolig hva de lærer uten at vi merker det. Mange av dem kommer til å dra nytte av å ha deltatt i å dyrke egen mat resten av livet.

Kepaløken spirer

Gartneren og en av andelshaverne sådde bønner. Vi bør sette opp et par rader med sukkererter til. De fungerer som levegger for vinden, samt at røttene tilfører jorden nitrogen og de er gode å spise. Den, kepa- og rødløken, og hvitløken elsker vann. Så vi kommer nok til å se mye av dem i år.

IMG_0005

Hissige bier bak låven

Imellom kålplantene har vi sådd belgvekster i håp om at røttene tilfører jorden nitrogen og medfører mindre ugress. De er gjødslet med hestemøkk og vil trenge mye næring fremover. Kålplantene er den grønnsaksfamilien som trekker mest næring fra jorden.

I forbindelse med utplanting av kålen var det noen som opplevde at biene fra bikubene bak låven ble sinte og angrep. Dette skjer sjelden og kan være enten dårlig gemytt, at vi graver i jorden eller parfymelukt de ikke liker. I dette tilfellet var biene selektive med hvem de angrep, så vi mistenker at det kan ha vært lukt.

Når bier føler seg truet sender de ut en speiderbie ut for å se hva det er. Opplever han at fare truer henter han et par kompiser for å angripe. Bier angriper sjelden ettersom de dør når de stikker. Men er dronningen hissig, sørger hun for et hissig gemytt som sprer seg til alle andre bier i kuben. Vi ønsker derfor nå å få tilbakemeldinger fra flere om biene ved kålfeltet blir pågående, for da kan det hende at Paul må erstatte dronningen med en litt roligere dame.

I redskapsboden ligger honning. Vipps over penger til Paul. Informasjon står på lappen. Kanskje er det lurt å spise lokal honning nå når det er så mye pollen ute for å unngå allergi. Det er kanskje ikke påvist at honning forebygger allergi, men det kan hende. I tillegg vet vi av det vi lærte i fjor at honning ikke er “honning”, i den forstand at den smaker og inneholder det biene høster. Får biene kun sukkervann, er honningen tilsvarende.

Noe som gjenstår

I løpet av dugnaden til torsdag og førstkommende helg håper vi på å plante ut resten av plantene som står i låven. I tillegg har gartneren salatplanter stående hjemme som skal plantes i maisplast. Til sist må vi ikke glemme radene av solsikker og blomster som vi ønsker å ha. Vi nøt godt av flere spiselige blomster i fjor og håper på å se dem igjen i år.

Gleder oss til resten av sesongen. Ta gjerne kontakt om det er noe!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..