Hva skjer i 2019?

Her kommer en grov oversikt over hva som vil skje i 2019. Husk at dyrking avhenger av vær og vind, og at det derfor er umulig å spikre datoer – mye kan endre seg.

Så langt er vi over 100 medlemmer – små og store – og til sammen 40 andeler er solgt. Vi har fortsatt 10 ledige andeler, så rekrutter gjerne familie og venner.

I løpet av påsken har Espen ryddet veksttunnelen og denne uken harver han restene fra fjorårets sesong ned i jorden. Et kjernegruppe-medlem er godt i gang med oppavl av noen tomat-planter, og Espen med chili og paprika, tagetes, basilikum, agurk og aubergine. Et annet kjernegruppemedlem skal ta ansvar for et nytt jordbærfelt, og to andre medlemmer for et nytt, flerårig urtefelt. Hvitløken spirer på jordet og det er bare å hente gulrøttene som står igjen fra i fjor.

Mye skal skje på andelslandbruket fremover. Her kommer en grov plan. Vi må alltid føye oss etter vær og vind, så tidspunkter kan endre seg. Husk derfor å lese eposter, følge med på nettsidens fane “Siste nytt fra andelsgården”, og meld deg inn i den åpne og den lukkede facebook-gruppen.

IMG_1388

Bli med i mai-juni

De største fellesdugnadene er alltid ved inngangen til sesongen og her må alle delta. Doodle-invitasjoner vil bli sendt ut, vær vennlig å svare på om du kommer. Både planter vi selv har sådd, og de vi har kjøpt fra De Haes og Guren gartneri, skal plantes ut. Frø skal direktesåes, og poteter og løk skal settes. I tillegg skal hønsenetting og skilt på plass, veksttunnelen repareres og maisplast legges noen få steder. Jordbærene skal stikles og urter plantes om. Vi planlegger også å heise opp squash og gresskar fra bakken, med selvlaget stativ av fiberduk og plank.

Det kan kanskje høres ut som vi får mye å gjøre? Du kan ta det med ro. Så fort du kommer deg hit, merker du ikke at tiden går. Det er kjempehyggelig å stå sammen med de andre medlemmene å jobbe. Og det er alltid morsommere å høste grønnsaker vi selv har vært med å plante!

Sett av tid i kalenderen

Gartneren tar med de egenproduserte plantene til veksttunnelen opp til gården 5.-10. mai. Før de plantes ut må de tilvennes klimaet, ved å stå utendørs i potter på dagtid og settes inn nattestid. Første utplanting blir 11. mai klokken 10-14, hvor vi trenger hjelp av 4-5 andelshavere. Denne dagen skal vi plante ut tomat (100 stk), agurk (60 stk), chili (20 stk), paprika (20 stk), aubergine (10 stk), basilikum (40 stk) og tagetes (50 stk).

Plantene fra Kristian Guren gartneri er ferdige 15. mai. Først må de herdes, deretter plantes ut søndag 19. mai klokken 10-14. For å plante ut rundt 2.000 planter trenger vi hjelp av rundt syv medlemmer.

Plantene fra De Haes gartneri er ferdige i uke 21. Disse planter vi ut etter herding 23., 25. og eventuelt 26. mai. I forbindelse med utplanting av kålplantene trenger vi å klippe opp insektsnetting i mindre biter. Kålplanter blir sterkt angrepet av kålfluer om vi ikke har netting på.

Om vi ikke rekker det i løpet av fellesdugnadene overfor, blir resten satt i bakken i løpet av begynnelsen av juni. Torsdag 30. mai og i løpet av den første helgen i juni planlegger vi setting av poteter og løk. Torsdag 6. juni og helgen etter vil vi direkteså frø på frimark.

Hva gjør traktoren?

Det første gartneren gjør med traktoren er å harve planter ned i jorden, i feltene som ble brukt i fjor. Restene etter grønnsakene fungerer som kompost for jorden og gir mikroorganismene og nye frukter næring. Deretter pløyer han nye felt. På hele området som skal dyrkes, vil han drive “falsk såbed”. Det vil si å frese det øverste jordlaget slik at ugressfrøene som venter på å spire ikke får slå rot. På den måten unngår vi en del ugressbekjempelse gjennom sesongen. Til sist blir jordet gjødslet med kumøkk fra nabobonden, før Espen harver det ned og freser bed før utplanting.

IMG_3317

Dugnader gjennom sesongen

Hver torsdag kveld vil det bli arrangert dugnader hvor vi alle har muligheten til å stille når vi selv ønsker. I forkant av hver dugnad introduseres et tema og vi får opplæring i arbeidsoppgavene som skal utføres. På den måten lærer vi masse gjennom sesongen! Alle andelshavere setter seg opp på en ansvarsuke hvor de påser at alt går som det skal på jordet. På den måten sikrer vi at vi har jevn flyt av innsats gjennom hele sesongen og at alle får muligheten til å feriere.

I økologisk drift går mye jobb med til luking og kjøring med hjulhakke. Vi kommer til å plante ut flere hold med grønnsaker, slik at vi kan høste for eksempel knutekål mer enn en gang. Vanning må også utføres om det blir en like tørr sommer i år som i fjor. Jorden i veksttunnelen trenger vann hver dag, mens frimarken normalt kun trenger vann noen få ganger gjennom sesongen.

Åpen gård i august

I august arrangerer vi to helger med åpen gård hvor utenforstående kan komme og høste grønnsaker mot betaling og lære om alt vi gjør. I fjor arrangerte vi ponniridning, rebus og salg av suppe, kaffe og kaker. Det var kjempekoselig! Dette er god markedsføring for andelslandbruket. Vi trenger så mye hjelp som mulig for å gjennomføre helgene, så bli gjerne med.

_DSC5599

Anslutning i september-oktober

Etter skolestart når frosten setter inn arrangerer vi en fellesdugnad. Staur og skilt må settes i låven, hvitløk settes, veksttunnelen ryddes og andre ting klargjøres før vinteren. Ofte er det en felles, hyggelig sammenkomst med deilig grønnsakssuppe attåt.

IMG_7641

Vi gleder oss til å se deg på informasjonsmøtet førstkommende søndag 28. april klokken 16:00. NB! Parkering på Solberg skole. Ta kontakt om du har spørsmål!

 

 

 

 

3 kommentarer Legg til din

 1. Cecilie Brastad Røed sier:

  Jeg kan stille 19.mai

  Liker

  1. Tipp topp, kommer til å sende ut en invitasjon fra Doodle per epost hvor du kan krysse av at dere kommer;-)

   Liker

 2. Anita Aastebøl og Arne Hegre sier:

  Beklager – konfirmasjon på søndag.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..