En liten update før vinteren!

Her er fortsatt mye å høste, i hvert fall frem til snøen kommer. Mens det meste av arbeidet er gjort for denne sesongen.

Takk for super innsats på åpen gård, og med setting av hvitløk, fjerning av maisplast, nett, staur, hønsenetting og skilt. Fantastisk å tilbringe dager utendørs med hver og en av oss.

Vi har nå mottatt 15 innmeldinger for neste sesong. Både nåværende og nye andelshavere må melde seg inn hvert år om ønskelig gjennom nettsiden. Vi har møte med ny regnskapsfører kommende uke og vurderer å gå over til abonnementsløsning så fakturaen kan fordeles over flere måneder. Mer informasjon kommer senere.

Mikroplast på jordet?

Flere har spurt om maisplasten blir til mikroplast. Svaret er at dette er maisplast, en type “plast” godkjent i økologisk dyrking som er laget av 100 prosent organisk materiale. Selv om den er nedbrytbar velger vi å fjerne mesteparten ettersom det tar 1-2 år før den forsvinner helt – og den ser ikke særlig pen ut. Strevsomt er det å fjerne den. Sett fra en annen synsvinkel slapp vi unna en del luking og noe angrep på salaten. Spørsmålet er om vi skal satse på maisplast i felter også neste år? Kom gjerne med innspill, vi bestemmer i lag.

Lar grønnsakene stå

VG (eller var det Dagbladet?) spår opptil en halvmeter snø neste uke. Om spådommene er sanne vet vi ikke. Grønnsakene vil uansett bli stående en stund til før vi pløyer dem ned i jorden. Så kan marken og alle mikroorganismene kose seg med restene våre gjennom vinteren og våren. Det er så deilig for jorden. I tillegg lover det godt for videre grønnsakvekster.

Det er fortsatt mye å høste. Potetene som ikke står i redskapsboden er satt ned i kjelleren i hovedhuset. Det er bare å gå inn og ta så mye man orker å spise. Utover poteter er det løk, stangselleri, mangold, kålvekster, brokkoli, blomkål, fennikel, gulrøtter, pastinakk, pepperrot, nepe, vinterreddik og kanskje noen rotgrønnsaker igjen, samt deilige urter. Rosenkålen er på sitt beste helt frem til jul. I tillegg tåler både grønnkål og gulrøtter frost.

Grønngjødslingen skal stå et år til for å tilføre jorden nitrogen. Gå gjerne en tur på feltet for å kjenne hvor tykt teppet av kløvervekster og andre belgvekster er. Ganske utrolig!

Honning i julegave

Det er satt inn et nytt lass med lokal honning i redskapsboden. Honningen er fra bikubene som sto på gården. Tenk, ingen honning i verden smaker akkurat likt. Kjøp gjerne med noen glass, men husk å Vipps´e Paul.

En andelshaver har meldt seg til å gå på birøkterkurs for å holde kontroll over våre egne bikuber fra neste år. Meld gjerne interesse om du ønsker å henge med.

Idéer for neste år

På møtet med kjernegruppen i september snakket vi om alt fra kafé på Dikemark, til nettsiden og arbeidsoppgaver som kan utføres vinterstid.

Mye skal skje på Dikemark i årene fremover, mye mulig kan vi få til noe der på sikt. Det er ikke mer enn en uke siden Asker kommune var på besøk i forbindelse med happenings som kan skje på det tidligere psykiatriske sykehuset fremover. Vi tenker også å foreslå samarbeid med Rå Smak og kanskje Petra i Asker.

På nettsiden tenker vi å tilføre to faner. En fane med beskrivelser av de ulike vekstene, både grønnsaker og ugress. Det vil stå hvordan de ulike vekstene ser ut, hva de trenger av stell, om næringsinnhold og hvordan vi høster dem. På den andre fanen legger vi ut oppskrifter. Send gjerne over bilder og idéer til hvordan man kan tilberede og lagre grønnsaker, så legger bondekona det ut.

To andelshavere skal male nye skilt i løpet av vinteren. Skiltene som skal males om står bak redskapsboden. Vi fikk jo en utfordring i år med å finne frem i feltene ettersom vi ikke hadde nok skilt. Noen grønnsaker var heller ikke riktig plassert i henhold til vekstskiftet.

Toalett og redskapsbod

Bondekona lovte mer enn hun klarte å holde i år. En utedo, oppholdsrom/redskapsbod av det tidligere vognskjulet, et hønsehus og nytt veksthus står på planen. La oss krysse fingrene for at dette er oppe og stå i løpet av neste år. Uten at noen har noen garanti for det.

Ring gjerne på hovedhuset om du må på do. I verste fall kan du gjøre ditt fornødne usett nede ved elven;-D

IMG_7459

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..