Dugnad og høstemelding uke 36!

Denne uken kan vi ta med et par venner eller familiemedlemmer og la de få lov til å høste sammen med oss. De kan også få delta på dugnaden.

For å markedsføre andelsgården, og dele opplevelsen av hva vi gjør med våre venner og familie, kan vi ta med inntil fire venner eller familiemedlemmer på høsterunde denne uken. Du må selv være tilstede når dine bekjente er her. Foruten grønnsakene i veksthuset  og det vi har minst av kan vi la de få høste med seg egne grønnsaker hjem. De kan også få delta på fellesdugnaden førstkommende torsdag om de ønsker det.

Høstmøte

Sist søndag var vi syv andelshavere som møttes for å snakke om sesongens avslutning. I løpet av oktober skal de fleste grønnsakene høstes ferdig. Grønnkål og rosenkål lar vi stå. Vi må også sette hvitløk for neste år, og forberede veksttunnelen og jordet for vinteren.

30. september klokken 13:00-16:00 arrangerer vi åpen andelsgård der alle er velkommen til rebus og varm suppe. Ønsker du å bidra med noe, så si gjerne i fra ved å sende en e-post til bondekona. 13. og 14. oktober kjører vi avslutningshelg, hvor vi setter hvitløk den ene dagen og avslutter sesongen den andre. Invitasjoner vil bli sendt ut. Sett gjerne av datoene i kalenderen og spre ordet videre til de du kjenner.

De fleste av har vært godt fornøyd med sesongen. Grønnsakene er større og flere i år enn i fjor. I tillegg har vi hatt mindre ugress. Det er vanskelig å si hvorfor vi har hatt en bedre sesong i år enn i fjor, men mest sannsynlig er det fordi vi har testet ut nye dyrkingsmetoder som:

  • Falsk såbed: Harver det øverste jordlaget 1 gang i uken ved inngangen til sesongen så vi får fjernet det øverste laget med ugressfrø.
  • Såing og planting på drill: Grønnsaker unngår å råtne og jorden blir løsere ved at drillene drenerer overflødig vann vekk fra plantene.
  • Tynning: For at grønnsaker som gulrot, rødbet, reddik, gulbet, pastinakk og polkabet skal bli store må vi tynne ut i radene så det er 1,5-2 centimeter mellom hver plante.  Tynningsvirket spiser vi.
  • Samplanting: Noen vekster “spiser” det andre vekster kvitter seg med. Avfall fra en plante er næring for en annen, samt at enkelte planter forhindrer skadedyr på andre planter. Derfor flytter vi grønnsaken rundt i en bestemt rekkefølge i et syvårig vekstskifte. I tillegg planter vi for eksempel tagetes med bondebønner for å unngå bladlus, og løk sammen med gulrot for å unngå løk- og gulrotfluer.
  • Jordforbedring: Jorden elsker at vi grafser i den. Fjorårets grønnsaker, gjødsling og luking har sørget for bedre jordkvalitet. Vi har hatt god tilgang til bier på jordet, noe som støtter bedre vekst. Det har vært varmt med mye sol.
Rare poteter

Tidligsorten med poteter var fantastisk. Den sorten vil vi sette mer av neste år. Mens sensorten som nå begynner å modnes er vanskelig å tilberede fordi den går fort i oppløsning. Tilbered de derfor som potetmos eller i stekeovnen. Da smaker de godt.

Denne uken kan vi høste: 

Urter, smak på de som blomstrer.

Blomster

Gresskar

Agurk

Tomater

Chili

Paprika

Sukkererter

Mangold

Salat

Bønner

Fennikel, spis også gresset enten på brødskiven eller i en varmrett.

Vårløk

Kepaløk (gul), det finnes fortsatt to rader igjen på jordet.

Rødløk i låven

Gulrøtter, ta annenhver så du tynner samtidig som du høster.

Purre

Nepe, det finnes flere rader om du går på skattejakt.

Reddik, det finnes flere rader med ulike sorter reddik. Mot hestejordet bak rødbetskiltet er noen helt svarte. Disse kalles «vinterreddik» og kan lagres hele vinteren.

Polkabet, en type rødbet som finnes nederst mot hestejordet. Små, men meget søte, vakre og smakfulle.

Rødbet, noen nederst foran raden med solsikke.

Hvitløk, fra redskapsboden.

Poteter, best bakt.

Salatløk

Kålrot

Savoykål, av denne har vi høstet lite til tross for fantastisk konsistens og smak.

Rødkål

Knutekål, det finnes nye modne felt under insektsnettet, både lilla og hvite.

Grønnkål, flere felt med masse forskjellige sorter.

Hodekål

Brokkoli, det finnes to rader med brokkoli som vokser opp etterhvert som vi høster. Ta dem før de går i stokk.

Ukens arbeidsoppgaver:

Luke i de nederste radene mot hestejordet.

Fortsette tynning i gulrotfeltene.

Høste resten av kepaløken.

Fellesdugnad: 

Dugnad med Espen (gartner) torsdag 18-21.

 

God uke!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..