Dugnad og høstemelding uke 35!

Ta dere en bønne, folkens!

Forvell dem og putt dem i fryseren, eller kok og server dem med alle retter som helst. De er rike på protein. Inkludert aminosyren lysin, fiber, vitaminer gruppe B (unntatt B12), og antioksidanter og mineraler som jern, kalsium, fosfor, sink og magnesium. Derfor kan bønner være en god erstatning for kjøtt, melkeprodukter og egg,

Hvorfor forvelle før fryse?

De fleste grønnsaker må forvelles før du legger dem i fryseren. Det vil si at du gir dem et oppkok på 2-3 minutter i saltet vann, før du legger grønnsakene over i en bolle med isbiter for avkjøling i 2-3 minutter. Forvell i små porsjoner, i 0,5-1 liter om gangen. La grønnsakene renne godt av i en pasta-sil eller rist, før du legger dem i beholdere og til sist fryseren.

Forvellingsprosessen har betydning både for næringsinnhold, farge, konsistens og aroma.

Planlegging av avslutning og høsttakkefest

Vi har invitert noen få andelshavere til lunsj førstkommende søndag 2. september på Solberg gård. Vi ønsker å planlegge avslutning med høsttakkefest for sesongen 2018. De som ønsker å delta på lunsj og planlegging søndag, er hjertelig velkommen. Jo flere tommeltotter vi er, jo bedre er det! Send bondekona en e-post om du ønsker å smette innom.

Denne uken kan vi høste: 

Urter

Blomster

Squash

Gresskar

Agurk

Tomater

Chili

Paprika

Sukkererter

Mangold

Salater

Bønner

Fennikel

Vårløk

Gul løk står i den store låven. Ta masse.

Rødløk

Gulrøtter som du ser stikker litt opp av jorden.

Purre

Nepe, det finnes flere rader om du går på skattejakt.

Reddik, det finnes flere rader med ulike sorter reddik. Mot hestejordet bak rødbetskiltet er noen helt svarte. Disse kalles «vinterreddik» og kan lagres hele vinteren.

Polkabet, en type rødbet som finnes nederst mot hestejordet. Små, men meget søte og smakfulle.

Rødbet, dessverre bak skiltet hvor det står reddik.

Hvitløk, fra redskapsboden.

Poteter, ta masse.

Salatløk

Kålrot

Savoykål, av denne har vi høstet lite til tross for fantastisk konsistens og smak.

Rødkål

Knutekål, det finnes nye modne felt under insektsnettet, både lilla og hvite.

Grønnkål, flere felt med masse forskjellige sorter.

 

Ukens arbeidsoppgaver:

Bunte kepaløk i bunter på 10 løk og henge dem i taket på det midterste rommet i låven.

Høste rødløk og legge de til tørk på kassene i låven, der kepaløken ligger nå. Når vi høster løk må de være helt tørre for at de ikke skal råtne. Derfor må vi gjøre dette på dager hvor det ikke regner. Det er viktig å la bladene forbli på for å unngå mugg.

Fellesdugnad: 

Dugnad med Espen (gartner) torsdag 18-21.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.