Dugnad og høstemelding for uke 33

Ukens oversikt over godsakene vi kan høste med hjem. Veksttunnelen må lukes, og en del løk bør høstes og legges til tørk i låven.

Masse brokkoli, knutekål og kålrot finnes under insektsnettet. Ta deler av nettet av og høst med deg det du klarer å spise og lagre. Ønsker du å vinterlagre grønnsakene, så forvell dem og frys dem ned i poser.

Sene tomater i år

Tomatene er dessverre enda ikke modne. Etter sesongen å bedømme burde vi hatt tomater allerede i mai. I motsetning til i fjor da vi sådde tomatfrø selv, bestilte vi i år småplanter av De Haes. Plantene var alt for små da vi fikk dem, vi klagde uten at det hjalp. For å unngå at dette skjer igjen får vi vurdere om vi enten finner en annen leverandør neste år, eller om vi sår tomatene selv.

Ta alt dere ønsker av: 

Urter: Sitronmelisse, merian, timian, selleriblad, koriander, bergmynte, dill, basilikum, persille og fennikelgress.

Pipeløk

Gul squash

Gresskar, både foran hovedhuset og ved siden av mais.

Agurk, ta gjerne med et par, men tenk at det skal være nok til alle.

Tomater, snart får vi masse. Lag pizzasaus eller ketchup og frys ned.

Chili

Paprika, de er mye mindre enn de vi er vant med fra butikken og er modne når de er grønne, gule eller rød.

Sukkererter, de tykkeste smaker godt uten skall om du tar ut ertene. Lag for eksempel kremet ertesuppe, nydelig.

Mangold, deilig i supper og gryter.

Salater

Ruccola, masse smak, men har hull etter jordlopper.

Fennikel, bruk både knollen og gresset.

Vårløk

Løk

Purre

Neper

Reddik, det er flere felt med ulike typer reddik. Nederst mot hestejordet er noen som er helt svarte. Sistnevnte kalles «vinterreddik» og kan lagres gjennom hele vinteren.

Rødbet, dessverre bak skiltet hvor det står reddik.

Gulbet, kjempegode ovnsbakt sammen med andre rotgrønnsaker.

Polkabet, en type rødbet som finnes nederst mot hestejordet. Små, men smakfulle så spis dem med skall.

Salatløk

Kålrot

Kålhoder, nye modne felt under insektsnettet.

Brokkoli, masse store under insektsnettet.

Blomkål, plukk både store og små.

Romanesco, en krysning mellom blomkål og brokkoli. Plukk de små og store.

Knutekål, det finnes nye modne felt under insektsnettet, både lilla og hvite.

Grønnkål, to felt med masse forskjellige sorter.

Savoykål, under nettingen og den er kjempegod i thaimat, supper og gryter.

Hvitløk, står i redskapsboden.

Poteter, av tidlig sorten mellom potetskiltet og hvitløksfeltet. Plukk også de små, veldig gode med skallet på.

Blomster, spis dem eller plukk med til en vase hjemme.

Epler, smaker surt rå, men er kjempegode i kaker og apple crumble.

 

Ukens arbeidsoppgaver:

Luke veksttunnelen, husk å bevare tagetes som er plantet mellom en del av plantene. Tagetes er en blomst som slipper ut duftstoffer som hindrer insekter i å spise opp grønnsakene våre.

Plukke kepa- og rødløk der gresset har begynt å visne/legge seg.

Ukens fellesdugnader: 

Dugnad med Espen (gartner) torsdag 17-20.

Dugnad med Johanne onsdag 16:30-19.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..