Fortsett å høste så mye dere ønsker av grønnsaker som er modne og det er mye av. Supert om alle tar seg av vanning med sprederen denne uken.
Her er fortsatt mye å høste. Mange kan gå glipp av flere ulike rotgrønnsaker om dere ikke tør å dra opp og teste ut. For å få maksimalt ut av høstingen er det viktig å gå på skattejakt. Skiltene står dessverre ikke alltid riktig i forhold til ulike sorter i år, fordi vi har plantet i flere hold på ulike steder. Dere må derfor lete for å finne, særlig i kålfeltet og på feltene mellom salat og bønder, og forbi løk og gulrot.
Lett å overse
Helt nederst mot hestegjerdet er rotgrønnsaker – en type rødbet – som heter polkabet. De er meget velsmakende både rå og ovnsbakte. Små og derfor klønete å skrelle, derfor vask og spis de med skallet på. Rødbetene er bak reddikskiltet, av en eller annen liten glipp. Det er bare å ta av blomstene og pynte opp hjemme, samt spise dem eller bruke de som dekorasjon på varm og kald mat. Det er mer brokkoli og blomkål igjen. Selv om de ikke er like store eller ser ut som dere er vant med i butikken, er de kjempesunne og gode. Nye rader med knutekål er modne. De er både lilla og hvite.

De første kepaløkene (gul løk), purre og fennikel er store nok til å høstes. Ta med løken dere ser stikker over bakken, de andre er enda for små. Ta gjerne med og lagre hvitløk og poteter hjemme.
Ta alt dere ønsker av:
Urter: Sitronmelisse, merian, timian, selleriblad, koriander, bergmynte, dill, basilikum, persille og fennikelgress.
Pipeløk
Gul squash
Gresskar, både foran hovedhuset og ved siden av mais.
Agurk, ta gjerne med et par, men tenk at det skal være nok til alle.
Tomater, snart får vi masse. Lag pizzasaus eller ketchup og frys ned.
Chili
Paprika, de er mye mindre enn de vi er vant med fra butikken og er modne når de er grønne, gule eller rød.
Sukkererter, de tykkeste smaker godt uten skall om du tar ut ertene. Lag for eksempel kremet ertesuppe, nydelig.
Mangold, deilig i supper og gryter.
Salater
Ruccola, masse smak, men har hull etter jordlopper.
Fennikel, bruk både knollen og gresset.
Vårløk
Purre
Neper
Reddik, det er flere felt med ulike typer reddik. Nederst mot hestejordet er noen som er helt svarte.
Rødbet, dessverre bak skiltet hvor det står reddik.
Gulbet, kjempegode ovnsbakt sammen med andre rotgrønnsaker.
Polkabet, en type rødbet som finnes nederst mot hestejordet. Små, men smakfulle så spis dem med skall.
Salatløk
Kålrot
Kålhoder
Brokkoli, viktig å plukke de små.
Blomkål, plukk både store og små.
Romanesco, en krysning mellom blomkål og brokkoli.
Knutekål, det finnes nye rader i kålfeltet lengre ned mot elven. Både lilla og hvite.
Grønnkål, to felt med masse forskjellige sorter.
Savoykål, under nettingen og den er kjempegod i thaimat, supper og gryter.
Hvitløk, står i redskapsboden.
Poteter, av tidlig sorten mellom potetskiltet og hvitløksfeltet. Plukk også de små, veldig gode med skallet på.
Blomster, spis dem eller plukk med til en vase hjemme.
Epler, smaker surt rå, men er kjempegode i kaker og apple crumble.
Gjøremål denne uken:
Luke i veksthuset, pastinakk og resten av løk- og gurotfeltet.
Tynne i gulrotfeltene. For at gulrøttene skal bli store må vi gi de mer plass og nappe opp og kaste noen gulrøtter så det blir cirka 1,5 cm mellom hver gulrot.
Fellesdugnad førstkommende tirsdag klokken 17-20 med Vidar og torsdag klokken 17-20 med Espen. Ring eller skriv til Helene hvis dere har spørsmål.
Til sist vil jeg si at grunnen til hvorfor vi har så mye i år er fordi:
- Vi har plantet og sådd mye mer enn i fjor.
- Det har vært varmt og grønnsakene har blitt modne i rekordfart.
- Grønnsakene er større enn i fjor.
Dette er kjempebra! Bekymringer over at noe går til spille eller at noen har gått glipp av høsting 3 uker på grunn av ferie kan vi legge til side. Dette gir oss erfaring så vi lærer, jorden er glad for alle de grønnsakene som råtner fordi den da får «kompost» tilbake og jeg tør påstå at de som har vært noen uker på ferie likevel kommer ganske godt ut av det om de høster resten av sesongen.
God uke! Er du usikker på høsting eller andre ting så vær så snill og spør – ingen dumme spørsmål!