Hva er fermentering og hvordan fermentere?

IMG_6336

Hva kan fermenteres og hvordan fermentere? 

Det beste for kroppen er mat som ikke konserveres med kjemiske konserveringsmidler. Alt spiselig kan fermenteres. Det finnes mange ulike typer mat som man ikke tenker over at er fermentert. Alt fra kombucha, kimchi, surdeig, sjokolade, miso og yoghurt til sauerkraut.

IMG_6354

IMG_6368

Vi var så heldige å bli vist to oppskrifter på fermentering av Gro Storteig da hun besøkte oss på andelslandbruket sist torsdag. Den ene oppskriften er som følger:

Du trenger:

 • Fjøl og kniv
 • Sterilisert syltetøyglass med tøystykke og gummistrikk, eller Norgesglass.
 • Foodprocessor, IKKE bruk beholdere av stål til fermentering.
 • Kål, reddik, knutekål, løk, hvitløk, gulrot og/eller agurk.
 • Typen upasteurisert eddik du liker best.
 • Himalaya- eller havsalt.
 • Krydder som karve, dill, ingefær og/eller mynte.
 • (Eventuelt yoghurtkorn, og jodd eller sølv)

IMG_6339

Du gjør: 

 1. Del opp f.eks kål med foodprocessor eller kniv i små biter. Tilsett eventuelt småbiter av reddik, knutekål, løk, hvitløk, gulrot eller agurk – alt etter hva du ønsker å prøve.
 2. Bland grønnsakene med salt. Beregn 1 spiseskje salt per 1 kålhode. Ikke salt for mye.
 3. Stampe blandingen varsomt med hånden eller et kjøkkenredskap til saltet har dratt ut kålvæsken og grønnsaksblandingen er dekket med væske.
 4. Bland i ønsket krydder.
 5. Legg i Norgesglass uten silikonring, eller syltetøyglass som du dekker med gummistrikk og et klede. For at fermenteringen skal skje uten eksplosjon må blandingen ha tilgang på oksygen. Et par yoghurtkorn kan blandes i for å fremskynde fermenteringsprosessen. Yoghurtkorn kan bestilles på nett.
 6. Dekk blandingen med et kålblad dyppet i eddik. Smør innsiden og åpningen av glasset med eddik fra kålbladet for å unngå mugg.
 7. Sett glasset/ene på sted med temperatur under 37 grader og over 25 grader, gjerne på baderommet. Fermenteringsprosessen skjer når du ser det bobler, sjekk etter 3 dager.
 8. Når ønsket smak oppnås, etter cirka 5-7 dager, plasser glasset i kjøleskap eller jordkjeller med gummiring på Norgesglass eller syltetøylokk på syltetøyglass.

IMG_6341

Tips: Ble blandingen for sur kan du tilsette søtningsstoff, for eksempel sukker, honning eller cocosasukker. Bruk blandingen til fiskeretter, i salat, for å lage coleslaw eller som kosttilskudd for bedre tarmhelse.

NB! Mugnet blandingen underveis i fermenteringsprosessen gikk noe galt og du må kaste alt. Mest sannsynlig er det fordi glasset var skittent, eller fordi blandingen ikke var dekke av væske. For å sikre deg mot mugg, kan du tilsette noen dråper med jodd eller et sølvkorn som er å få kjøpt på nett (Tror Gro bestiller på Ebay eller her).

Hva er fermentering? 

Fermentering er gjæring og kan utføres ved melkesyregjæring, alkoholgjæring og eddiksyregjæring. Det er relativt enkelt og raskt gjort, og sørger for å konservere friske grønnsaker, frukt, kjøtt og fisk så maten bevares best lengst mulig.

Hva gjør fermentering for kroppen og helsen din? 

Fermentering øker matens innhold av gode, hjelpsomme bakterier og enzymer som bidrar til deling av protein til oppsugbare aminosyrer, og kan spalte koplinger som letter opptaket av både aminosyrer, mineraler og antioksidanter. Bakteriene og enzymene produserer vitaminer, nye bioaktive forbindelser av fytokjemikalier, kortkjedet fett (SCFA) fra fiber, og en egen antibiotika mot lumske bakterier og en rekke forbindelser som beskytter deg mot kreft, ifølge lege og blogger Berit Nordstrand (Link til hennes tekst).

Vår tarmbakterieflora er fullstendig avhengig av «levende mat» – altså mat som inneholder bakterier og enzymer – hvis kroppen og hjernen skal fungere optimalt. Omkring 80-90 prosent av kroppens immunforsvar oppholder seg til enhver tid i tarmveggen. Der programmeres og stabiliseres immuncellene av dine tarmbakterier. Fermentert mat beriker tarmfloraen din så den kan gjøre en mye bedre jobb som ”mikroprofessor” eller lærer for immuncellene på skolebenken i tarmveggen, ifølge Nordstrand. Se hennes oppskrift på fermenterte tomater til ketchup her.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..