Dugnad og høstemelding for uke 29

Mye er modent. Ikke vær forsiktig med høstingen, her er nok til alle. Alle bidrag til luking og annet forefallende arbeid er topp også denne uken.

I forrige uke var vi så heldige å delta på kurs i fermentering. Det kan kjennes utfordrende å sette av tid til å høste og bearbeide grønnsaker og urter nå midt i ferien, men det er utrolig gøy å ha egen prosessert mat gjennom hele vinteren. Det er heller ikke vanskelig, men faktisk gøy å safte, sylte, tørke, fermentere eller å bruke andre metoder for å bevare maten best lengst mulig. Sunt er det også, melkesyrebakteriene gjennom fermentering ivaretar din andre hjerne – nemlig tarmen. Her er bilder av fermenteringskurset hvor vi brukte hodekål vi selv har dyrket:

Nydelige hvitløksfletter

Vi høstet to rader med hvitløk forrige uke, flettet dem og hang dem opp i låvetaket. Nitidig arbeid, men morsomt! Så håper vi det blir fletter nok til alle andelshavere så vi har noe å pryde kjøkkenveggen med.

image3

image5
Tre profesjonelle hvitløksflettere.

Vi fortsetter høsting av hvitløk tirsdag på fellesdugnaden, men flett i vei også utenom fellesdugnadene. Vi bruker denne fremgangsmåten:

Hvordan flette hvitløk

Safting av rips

En invitasjon til høsting og safting av rips vil bli sendt ut per e-post. Vi samler en liten gruppe andelshavere til en sosial sammenkomst hvor vi plukker og safter rips, og deler på det vi klarer å få ut av høstingen. Gården har flasker og korker, mens de som stiller kan ta med økologisk sukker og en liten ting til felles lunsj.

Fellesdugnader

Helene er her tirsdag 9-13 og Espen torsdag 17-21 for de som ønsker å stille på fellesdugnad.

Arbeid denne uken: 

Fortsette luking i løk- og gulrotfelt. Kjør hjulhakke mellom radene. Noen av dere gjorde en kjempeinnsats her i forrige uke, takk!

Luke imellom plantene i rader mellom potetfelt og solsikke.

Ta av nett og alle plastbuer og legge det i hjørnet av låven, og luke der det trengs i kålplanter. Kjøre hjulhakke i ganger.

Høste og flette hvitløk, og henge dem i taket i midtre del av låven.

Stusse urter som er gått i stokk med saks.

Binde opp agurkplanter i veksttunnelen med 3 staur og horisontale snører.

Plukke Høymole ved jordskokkfeltet, dra dem opp eller klippe dem av og kaste dem i søppeldunken ved parkeringsplassen.

Kjøre søppelet som ligger i låven til Yggeseth.

 

Høsting denne uken: 

Sylteagurk, på plasten foran veksttunnelen.

1 gul squash om du finner en moden.

1 slangeagurk fra veksttunnelen.

1-2 Chili om du finner.

Urter: Dill, persille, bladpersille, pipeløk, gressløk, bergmynte, sitronmelisse, basilikum, koriander, timian.

Jordbær om du finner.

Mangold, deilig i currygryte. Bruk den som spinat.

Salat, så mye du vil av alle sorter unntatt hodesalat. Hjertesalat finnes i rikelig monn på plasten over hodesalat. Husk at plukksalat IKKE skal høstes med roten, men at du må knipe av blader. Legg salat 1 time i kaldt vann før servering.

Sukkererter

Hvitløk

Mainepe

Knutekål

1-2 hodekål, velg de som har krøllet seg sammen.

Grønnkål

Reddik

Rødbet, av de største.

image4
Deilig gul squash. Lag en deilig paste sammen med olje, aubergine, løk og hvitløk som du kan oppbevare hele uken i kjøleskapet og spis den på brødskiven eller til fisk- og kjøttmiddager.

Jeg anbefaler dere å følge Solberg andelsgård på Facebook, både den åpne og lukkede gruppen. Del gjerne oppskrifter og bilder.

God uke, ring eller send SMS eller e-post dersom du har spørsmål!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.