Dugnad og høsteplan for uke 28

Lukearbeidet fortsetter og grønnsakene blir modne i rekordfart. Vi inviterer derfor til et minikurs i fermentering.

Så langt er vi veldig fornøyd med sesongen. Agurkene kom kanskje litt sent i bakken og hvitløken er blitt solbrent, men det meste ser ut til å trives bra i varmen. Det er først nå vi merker at bakken er «tom» for vann. Derfor må vi vanne så mye vi kan hver dag fremover.

image4
EKSOTISK: I vesttunnelen kan du se andelslandbrukets første druer og aubergine.
Kurs i fermentering

For at vi skal utnytte grønnsakene best mulig, inviterer vi til et minikurs i fermentering. Vi sender ut en doodle-invitasjon og ser hvor mange som kan stille. Legger man grønnsaker på lake eller fermenterer kan man dra bedre nytte av grønnsakene gjennom hele vinteren.

Minikurs i birøkt
SAMLET FOR NY KUNNSKAP: Bildet er fra bie-kurset med Paul, en meget interessant kveld. Visste du for eksempel at det er forskjell mellom honning du kjøper i butikken og lokalprodusert honning, og at smaken bestemmes av hva biene spiser?
Fellesdugnader

Helene er her på fellesdugnad på tirsdag 9-13 og Espen torsdag 17-21.  På en av dugnadene denne uken høster vi store deler av hvitløken, fletter den og henger den til tørk i låven. Velkommen!

Arbeidsoppgaver denne uken: 

Vanne de store feltene med spreder.

Luke og radrense med hjulhakke i løkfelt.

Luke mellom planter i driller med gulbete, rødbete og mainepe, og Espen bør kjøre traktor med hyppeskjær mellom drillene.

Ta av nett og luke i blomkål-felt.

Radrense ganger, særlig i kålfelt.

Klippe gresset mellom jordbærplantene med gressklipper som står i låven.

Tynne i nepe og rødbet (robuscha) mellom salat og løk.

 

Hvordan høste hvitløk:

  • Høstes i fellesskap når hvitløksgresset har visnet eller lagt seg på siden.
  • Høstes på en tørr og solrik dag etter tørke for å unngå fukt og råte.
  • Klipp eller skjær av det meste av rothåret, men ikke skad selve punktet røttene er festet på løken.
  • Børst løken med en tørr grønnsaksbørste eller tannbørste for å fjerne løs skitt.
  • Flett hvitløkene, hvor du legger ny hvitløk inn i fletten med jevne mellomrom.
  • Fest sammen fletten med en hyssing og heng den opp på et luftig, tørt sted.
  • I fellesskap lager vi en løsning i låvetaket hvor vi henger hvitløken til tørk på et tørt og luftig sted.

– Det er derfor fint om de som stiller til høsting av hvitløk kan ta med seg en liten børste.

 

Høsteliste denne uken:

Mainepe, ta de største røttene som du kan se over bakken. Raden finner du mellom potet og kål.

1 stor rødbete om du finner, ta den som ser størst ut over bakken. Raden med halvmoden rødbete finner du mellom potet og kål.

Chili om du finner, alle farger kan høstes. Husk at det er lett å blande chiliplantene med paprikaplantene.

Reddik, så mye du klarer å spise. Husk at reddik finnes flere forskjellige steder. Det er en rad ved siden av potetfeltet og masse moden reddik på nedsiden av kålrotraden. Skreller du de, kan de fort bli en livrett også for barna.

Knutekål, alt bør høstes. Også stenglene kan brukes i supper og gryter.

Grønnkål, klipp av blader fra nederst til øverst. Bruk rå i salat og smoothie, i supper, woker eller ovnsbake grønnkål i folie. IKKE dra opp med rot.

Hvitløk, bruk også de smaksfulle småløkene på stilken.

Jordbær, alle modne bær du finner.

Kornblomster og ringblomster til salater og desserter.

Mangold, plukk blader. Tilbered den som spinat, i supper og gryter, eller bak den sammen med rotgrønnsaker til kjøtt og fisk.

Salat, den lydegrønne med de lange bladene rett bak det store «salat»-skiltet (ikke hodesalaten).

Hjertesalat (Øverst, plukkes med rot)

Plukksalat, plukk blader – ikke dra den opp med roten. Legg den gjerne i vann før du spiser den.

Urter: Koriander, timian, bergmynte, dill, persille, sitronmelisse, basilikum, pipeløk og gressløk. Ta masse, tørk og lag krydder for vinteren.

image2
TRENGER LUKING: I radene med gulbete og rødbete ved siden av mainepe trengs det å lukes. Mainepe er de store grønne plantene i midten av bildet.

God uke! Kom innom, ring, send e-post eller SMS hvis dere har spørsmål, og husk at det alltid er lov å låne toalettet i hovedhuset for de som trenger det.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..