Dugnad og høsteplan uke 27

Birøkterkurs mandag, kom kom! Denne uken kan vi høste knutekål, agurk og plukksalat, og siste rest av planter bør i bakken. I tillegg er det masse å luke.

Mandag 2. juli klokken 18:00-20:00 er vi så heldige å få minikurs i birøkt av Paul. Alle er hjertelig velkommen, også venners venner! Paul har høstet honningen fra de fire kubene som har stått her og skal slynge den i løpet av uken. Han ba i går om logoen til Solberg andelsgård som han planlegger i bruke på emballasjen til honningen.

Det er på tide å legge en plan for birøkt fremover. Det er mulig for andelslandbruket å ha bikuber så honning kan inngå i andelen. I såfall må noen ønske å ta ansvaret for det. Andelslandbruket betaler de 10.000 det koster å kjøpe utstyr og kan dekke kurs for 1-2 personer i birøkt i mars 2019.

Fellesdugnader

Helene er her tirsdag 9-13 og Espen er her torsdag 17-20. Alle er velkommen til å delta på fellesdugnadene, husk arbeidshansker og drikkeflaske.

Arbeidsoppgaver denne uken: 

Gjødsle kålfelt (Ferdiggjort): Hent poser med hestepellets i låven, hell det i en bøtte, ta på en hanske og fordel cirka en håndfull gjødsel per 3 planter. Start fra radene med kålhode og gjødsle videre nedover mot elven.  Det er VIKTIG ikke å jukse, hver eneste plante trenger faktisk får næring.

Plante rødbeter: Plantene står utenfor redskapsboden og skal plantes på drillene nederst forbi løkfeltet. Planteavstand cirka 8 centimeter mellom hver plante. Det er viktig å vanne raden du skal plante i, og selve plantene med kanne før og rett etter planting.

Plante knollfennikel (Ferdiggjort): Plantene står i brett utenfor redskapsboden og skal plantes i det som er igjen av plast ved siden av knollselleri. Planteavstand er 20 cm mellom hver plante. Pass på ikke å lage for store hull i plasten. Det er viktig å vanne plantene med vannkanne etter planting.

Luke: Først bønnefelt, deretter løk-/gulrotfelt. Kjør hjulhakke i gangene og forsøk å løsne jordskorpen med hakke. Rist jord av ugresset og la det bli liggende på bakken som jorddekke. Ta gjerne med en krakk hjemmefra så du ikke får vondt i ryggen eller bruk den lange redskapen som finnes i boden.

Vanne: Vanne kålfeltet, og deretter starte på løkfelt.

Ugressbrenner i gulrotfelt avhengig av om det er gulrot eller ugress som spirer. Noen modige menn som har lyst til å prøve seg?

Høsteliste:

Jordbær, ta alle du finner som er modne.

Agurk, om du finner én. Høst slangeagurkene mellomstore. Den typen som nå er moden blir fort bitter om den blir for stor. De største bør skrelles.

Plukksalat, ikke ta den med roten men kun bladene du har lyst på. Den vokser opp igjen. Legg den i en bolle med kaldt vann i kjøleskapet for å motvirke bitter smak.

Reddik, så masse du vil. Det er flere rader med reddik på ulike steder. Et ved siden av potetene og et nedenfor kålrot.

1 Chili, om du finner. Alle farger kan høstes. Akkurat som paprika endrer de smak og farge fra grønn til rød.

Knutekål, så mange du vil. Bruk den til fingersnacks, i coleslaw eller på grillen sammen med andre rotgrønnsaker.

Kålrot, ta av de største.

Hvitløk, så masse du vil.

Urter: Timian, koriander, bergmynte, basilikum, pipeløk, gressløk, bladpersille, persille. Tørk det og lag krydder til deg selv eller som julegave.

Blomster: Alle blomstene på andelslandbruket er spiselige. De pynter nydelig opp en rett i selskaper, i tillegg smaker de godt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..