Spis jordbærene før kråka tar dem!

Flere jordbær er allerede røde. Ta turen innom gården og plukk med deg en kurv. Prinsippet «førstemann-til-mølla – med måtehold» gjelder.

Røde, store og saftige jordbær er morsomt for barn – men også for voksne! Ta derfor med alle av familiens andelsmedlemmer neste gang du besøker gården. Enten kan du spise jordbær på stedet eller plukke med deg en kurv hjem.

Det er ikke nok jordbær til å sylte, safte og lagre. De er laget for å nytes samme dag. For å unngå at de råtner eller at fuglene spiser dem, blir det andelshaverne som finner dem først som får nyte dem. 1-2 jordbærkurver per andel er en god målestokk.

image3

Vi la fuglenetting over store deler av feltet på dugnaden i dag. Husk å legge det fint på plass igjen før du forlater stedet.

Usprøytet og derfor sjeldne

Jordbærene er uten kjemiske sprøytemidler. Noe som nesten er umulig å få tak i andre steder i Norge. Både på grunn av angrep av jordbærsnutebillen, og mugg fra vanning og regn etter blomstring, velger konvensjonelle jordbærbønner å sprøyte bærene mye.

Årlige undersøkelser fra Mattilsynet viser at store deler av giftstoffene forblir i bærene. De blir med videre inn i kroppene våre. Inn i kroppene til barna våre. Før vi slipper giften ut igjen og den blir en del av naturen – inkludert oss.

Vi vet eksponering av store doser sprøytemidler på kort sikt er farlig. Men også små doser kjemiske sprøytemidler over lengre tid kan gi nerveskader, allergi, kreft og redusere formeringsevnen til både menn og kvinner. For ikke å snakke om coctaileffekten, om hvordan flere sprøytemidler sammen kan virke skadende på videre generasjoner.

Vitamininnholdet er kanskje det samme i konvensjonell og økologisk dyrket mat. Men undersøkelsene som bekrefter det betyr så lite om det ene bæret er giftig og det andre ikke er det…

På en annen side: Det er mange som får magesår og høyt blodtrykk av å henge seg opp i alt som er forferdelig i verden. Noen menneske- og miljøvennlige valg, med enkelte utskeielser som gummigodteri og sprøytet, prefabrikkert mat, er kanskje tingen. Og kanskje alt som må til.

image2

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..