En update, og dugnad- og høsteliste for uke 24!

Status quo. Hva må prioriteres av arbeid denne uken, og hvilke dager kommer gartneren og bondekona til å være tilstede?

Takket være super innsats er nå nesten alt i bakken – foruten tagetes, litt bær og frukt! Vi har fått bier, kjørt traktor, gjødslet, lukt, snekret hyller, gravd ned plasten rundt hele veksttunnelen, lagt planteduk i urtefeltet, laget stiklinger av jordbær, vannet, satt opp hønsenetting og staur til sukkererter, dekket kålfeltet med bøyler og duk, klippet gresset, plantet ut planter fra Espen (gartner), Guren Gartneri og De Haes Gartneri, og sådd blomster og grønnsaker fra Solhatt.no. Applaus!

 

 

Basert på tillit og lyst

Noen medlemmer bidrar mer enn andre og vi høster ulike mengder grønnsaker. Sånn vil det forbli her.

Vi er alle i ulike livssituasjoner. Noen er enslige forsørgere eller høygravide, andre har karrierejobber som krever sitt. Noen eldre er dårlige til bens, andre har barn som blir lei etter å ha satt én liten potet. Enkelte medlemmer er syke, men kommer seg opp og ut nettopp på grunn av dette prosjektet. Er det ikke deilig å slippe unna enda et kontrollregime hvor vi må stemple inn og ut, og måle oss opp mot hverandre?

Det verste som skjer den dagen ingen stiller, er at det verken blir grønnsaker eller andelslandbruk. Trist, ja. Men ikke krise. Så la oss ta ansvar for oss selv, og ikke bidra mer enn vi egentlig orker. Så slipper vi å irritere oss over andre som stiller mindre. Gartneren og bondekona faller også ofte ned i det mørket, hvor vi måler egen arbeidsinnsats opp mot den andres og blir irritert.

Av 50 solgte andeler, har i alle fall 45 deltatt. Noen av dere fra morgen til kveld, hver eneste helg – tusen, tusen takk!

IMG_5564.jpg

Frukt og bær

I tillegg til frø og småplanter tenker vi å bestille noen bærbusker og frukttrær. Vi kommer til å bestille små mengder noen år fremover. Ettersom vi ikke umiddelbart kan høste noe av dette fordi det trenger tid til å vokse, må vi se på det som en langtidsinvestering.

Espen (gartner) og bondekona har bestemt å holde kostnadene nede resten av sesongen for å ta ut litt lønn hver, rundt 40.000 kroner for innsatsen gjennom året. Dette er ikke i nærheten av å dekke alle timer som blir nedlagt, men på lik linje med andelshaverne er andelslandbruket noe mer enn en vanlig jobb. Det er en «skole» i økologisk grønnsaksdyrking, et miljøprosjekt og en hobby vi alle driver sammen. Det gir et løft til gården, og Espen kan kanskje dra nytte av det på eget gartneri på sikt.

Tilstede faste dager ukentlig

Alle medlemmer har tilgang til andelslandbruket fra morgen til kveld hele uken. Her er alltid felter som må lukes, og man kan alltid kjøre hjulhakke i gangene og mellom løkplantene.

NB! Førstkommende torsdag kommer Espen til å være her, og alle er velkommen til dugnad! (Avlyst) På grunn av regn utsettes ukens dugnad til fredag 15. 9-13. Viktigst er å luke i kålfeltet.

Hver uke utenom når de tar ut ferie, kommer Espen og Helene til å være tilstede for fellesdugnader én dag i uken:

Tirsdager 09-13 Helene (bondekona)

Torsdager 17-21 Espen (gartner)

Vi kommer til å starte dagene med informasjon de første femten minuttene av dugnaden. Vi anbefaler dere å stille for å få en oversikt over hva som skal gjøres og for forstå arbeidsoppgavene som skal utføres. Regner det blir dugnaden avlyst. Blir vi ferdige før tiden, reiser vi hjem. Og det kan hende dagene blir endret underveis.

Arbeidsoppgaver som må prioriteres denne uken: 

 1. Luke og kjøre hjulhakke i kålfeltet, særlig der det ikke er lagt ut maisplast og du ser at det har grodd igjen. Viktigst at det er rent nærmest grønnsaksplantene.

 2. Luke i de 3-4 drillene med poteter fra Øverland, mainepe og reddik.

 3. Luke i veksttunnelen mellom og bak grønnsaks- og urteplantene.

 4. Klippe gresset i gangene mellom jordbærene.

 5. Klargjøre den gjengrodde raden i urtefeltet (ved siden av veksttunnelen) for flere urter, ved å kjøre hjuhakke og rense raden for ugress.

 6. Sette ut skilt som står i låven med navn på alle grønnsakene, og skru skiltene fast til staurene med en drill.

Grønnsaker og urter du kan høste denne uken:

 1. Én chili så langt det rekker.

 2. Bergmynte, ta en busk, tørk den og lag oregano.

 3. Gressløk, klipp den rett over roten, klipp den i småbiter og frys den.

 4. Pipeløk, deilig på brødskiven, i eggerøre eller salat, som erstatning for vårløk.

 5. Rabarbra, så langt det rekker i hagen.

Ring eller send e-post hvis dere har spørsmål. Om dere må låne toalettet, så gjør det i hovedhuset. Det er lov å bruke trampolinen, men på eget ansvar.

God uke!

7 kommentarer Legg til din

 1. Liv Heen Lued sier:

  Så flott skrevet om livet på andeldgården.
  Dere er så flinke og jeg er så glad for å kunne være med.
  Bidrar så ofte jeg kan. Gir mye glede. Hilsen Liv

  Liker

  1. Hei! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, glad for at du er her, Liv!

   Liker

 2. Rina Ihlen sier:

  Hei Helene og Espen Vi kan ta oppgaven med å skru skilt fast til staurene med drill. Har drill og skruer. Imponerende med alt som nå er utført! Heia andelslandbruket vårt!!! hilsen Rina og Torstein

  Liker

 3. Rina Ihlen sier:

  Hei Helene og Espen, vi tar oppgaven med å skru fast skilt til staur med drill. Har drill og skruer. Flott med alt som nå er utført. Bravo for andelslandbruket vårt!!! Hilsen Rina og Torstein

  Likt av 1 person

  1. Hei! Så flott, dere to. Ja, hipp hurra for alt vi får til sammen:-) Helene

   Liker

 4. Solveig og Trond sier:

  Hei. Vi og et annet par lukte 3 av kålfeltene på lørdag, inkludert stiene i mellom feltene (de under dukene). Om ingen gjorde resten i løpet av helgen, er det skrikende behov for luking der. Vi kommer igjen på torsdag og kan ta det da.

  Likt av 1 person

  1. Hei! Så flott med en liten update! Det kommer med på ukens dugnadsliste, var usikker på hvor mye dere hadde tatt. Vanskelig å se. Tenker vi kjører hjulhakke og sår grønngjødsel i gangene på torsdag. Sees;-) Takk for innsats! …og husk å ta jordbær og chili.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..