Om blomster og bier – og sånn.

Bier og lokal honning har ankommet gården. På to uker har de fire kubene klart å produsere hele 68 kilo flytende, søt, gullfarget masse!

Den høye produksjonen er et tegn på at de liker sol og finner den maten de trenger i området. Det er ut av baderomsvekten som står under den ene kuben at vi kan lese av hvor mye honning hver kube produserer. I løpet av den første uken i juli planlegger vi et dag- eller kveldskurs, der alle vil bli vist hvordan vi kan følge livet til biene gjennom sommeren.

”Hvis biene dør ut har menneskeheten har fire år igjen å leve.” (Albert Einstein)

Takk til Asker birøkterlag

Det er takket være Asker birøkterlag og materialforvalteren der, Paul Verbeke, at vi har fått bier til gården. Han startet birøkterkarrieren sin på Øverland andelslandbruk for flere år siden, og besitter mye interessant kunnskap.

Paul ønsker at vi skal få ta del i stellet og lære hva birøkt er. Deretter kan vi danne en egen birøktergruppe og ha våre egne kuber, kanskje allerede neste år? Til fire kuber anbefaler Paul at vi avsetter 10.000 kroner. Det har vi råd til i 2019. Honning vil i såfall bli en del av andelen. Men dette fordrer selvfølgelig at noen av oss ønsker å ta ansvar for biene.

Hvor nært kan du gå kuben?

Fire bikuber står ved sørenden av låven. Ikke nærme deg biene forfra, for da sperrer du inn- og utflyvningen deres og må tåle et stikk eller ti. Om du derimot nærmer deg bakfra, kan du gå helt inntil kubene uten fare. Det er ditt ansvar å passe på dine barn. Ender noen av dem med å slå på kubene av nysgjerrighet, kan de oppleve noe de sent vil glemme. Det opplevde nemlig Paul med sine barn. Men hysteriske trenger vi ikke å være, for biene er mindre aggressive enn vi liker å tro.

Ser du en sverm, så meld ifra

Biene svermer som en del av deres naturlige formeringsprosess. Når biene svermer vil du se en mørk sky som beveger seg. Svermen slår seg ned i et tre eller i låven hvor de blir sittende mens speiderbier er ute og ser etter nytt hjem. Det betyr at en ny kvinne er nominert som dronning. To herskende kvinner i samme kube går dårlig. Derfor må den gamle damen etablere seg på nytt, med omtrent halvparten av haremet.

Før reisen fyller de seg med honning – en nistepakke! Med magen full av honning er det vanskeligere for bien å bøye kroppen sin for å stikke. Derfor er de fredelige når de svermer. Så du slipper å være redd.

Vi kan delta i år

Bondekona skal få ta en titt inni kubene til uken. En birøkterdrakt vil henge på gården til vår disposisjon. Alle som ønsker får lov til å delta.

«Bier forsvinner og dør over hele verden.» (forskning.no)

Du kan bestille honning allerede nå

Honning er et produkt bier framstiller av plantenektar eller honningdugg og pollen fra planter, som suges opp av biene og blandes med bienes egne spesielle stoffer. Honning varierer i lukt, konsistens, smak og farge avhengig av hvor biene trekker.

På Solberg andelsgård vil honning bli tatt ut av kubene i løpet av juli. For vi som trenger påfyll i mellomtiden, er det mulig å bestille av Paul. Han kommer til å sette en kasse i redskapsboden. Penger vippser vi eller legger i en boks.

Pris: 

Sommerhonning: 90 kr

Lynghonning: 110 kr

Du kan også sende bestilling direkte til: Paul.Verbeke@no.ibm.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..