Planlegg nå: Flere tips til smart oppbevaring av alt du høster!

Spar «søppel» fra egg, drikke, bær og grønnsaker du kjøper i butikken. For skal grønnsakene du høster holde lenge, er det viktig å oppbevare dem riktig.

Spar på glassflasker i mørke farger til safting av bær. Korker får du kjøpt på Europris, og saftekjele kan du låne på andelsgården. Saft fra solbær, rips, rabarbra, jordbær eller andre spiselige vekster må lagres mørkt, kjølig og tørt gjennom vinteren.

Tomme syltetøyglass er nyttige til sylting og fermentering. For å utnytte krydderurtene er det lurt å spare på tomme krydderglass, eksempelvis fra Santa Maria. Så kan du tørke urtene og ha egenprodusert krydder gjennom hele året, enten til deg selv eller som gaver til venner og familie.

Spar på plast med hull i

Ikke kast plastbeholderne rundt sukkererter, druer, jordbær, blåbær og bringebær som du kjøper i butikken. Skyll de og oppbevar de i en bod frem til høstesesongen. Vi håper på masse grønnsaker på Solberg andelsgård. For å oppnå lang holdbarhetstid og «value for money» er det viktig å oppbevare dem riktig.

image3

Løk og hvitløk fra i fjor

En av våre mest ivrige andelshavere kom i forrige uke med en kepaløk som hun hadde oppbevart siden i fjor i et nett for vinflasker. Hun har et ekstra kjøleskap der hun vinterlagrer grønnsaker. Hun er flink til å skylle bort jord umiddelbart etter høsting, og lagrer dem med balansert tilgang på fukt og oksygen.

image1

Løkplanter som hvitløk, rødløk, kepaløk og purreløk liker å lagres tørt, mens rot- og bladgrønnsaker ønsker høy luftfuktighet uten at det blir vått.

Riktig oppbevaring?

Avocado, banan, melon, tomat, agurk, artisjokk, ingefær, aubergine og squash kan du oppbevare på kjøkkenbenken, på et sted som ikke blir utsatt for mye lys. Resten av frukt, bær og grønnsaker bør oppbevares inne i kjøleskapet.

Ikke oppbevar tomater og epler i nærheten av andre grønnsaker ettersom de produserer stoffet etylen som virker modnende.

Viktig med riktig plassering

Selv om kjøleskapet ditt er innstilt på en viss temperatur, vil det variere inne i kjøleskapet, særlig om du åpner det ofte. Det er kaldest nederst i kjøleskapet og innerst mot kjøleelementene, mens det er varmest på toppen.

I nederste hylle bør du oppbevare lettbedervelig mat som kjøtt og fisk. Mens bak grønnsaksskuffene er det ikke kjøleelementer, så her er det perfekt temperatur for bær, frukt og grønnsaker. Skuffene opprettholder fuktigheten. Likevel kan det raskt bli vått. Ha derfor et kjøkkenhåndkle i bunn av skuffen. Ikke pakk grønnsakene inn i plastposer, men i bokser eller kartonger med hull i, så de får luft.

Heller enn i døren som stadig åpnes, bør du oppbevare meieriprodukter i hyllen over kjøttet, sammen med eggekartongene.

Grønnsaker består i hovedsak av vann. Ser salaten eller gulrøttene slappe ut, så gi de et vannbad før tilberedning istedenfor å kaste dem.

Lykke til!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..