Referat fra vårmøtet 22. juni

Takk for hyggelig møte med dere som stilte til vårmøtet. Her er et sammendrag av temaene som ble diskutert.

Innmelding

Så langt er 50 andeler solgt fordelt på rundt 120 medlemmer. Det utgjør cirka 200.000 kroner (ekskl. moms). For å bedre økonomien hadde vi et ønske om å selge 150 andeler. Det ble for ambisiøst, kanskje mest fordi daglig leder ikke har satt av nok tid og ressurser til markedsføring.  Vi satser likevel på å selge 20 andeler til innen utløpet av mai, og har bestilt planter og frø til 70 andeler. Spre gjerne ordet til venner og familie så vi får rekruttert flere andelshavere.

Ø-merket

Vi går inn i andre og siste karensår innen Debio-systemet. Vi må være godkjent av Debio for å kunne selge «økologiske» grønnsaker og motta tilskudd til økologisk drift. Inntil godkjenning har vi ikke lov å markedsføre oss som økologiske, men vi kan si at vi bruker økologiske dyrkingsmetoder.

Debio forvalter, regulerer og kontrollerer økologisk produksjon og regelverk i Norge. Alt andelsgården får av innsatsfaktorer utenfra må være Ø-merket, noe gartneren og daglig leder står ansvarlig for å sjekke.

Bestilling

Den første leveringen av småplanter vil skje lørdag 12. mai. Plantene må herdes. Det vil si at de må stå i brettene sine en ukes tid i lokale vær- og vindforhold, før vi setter dem i bakken. Andre levering av småplanter skjer i løpet av uke 23. I disse ukene trenger vi hjelp fra dere alle sammen. Fellesdugnader blir: 

1.-10. mai (3-4 personer må klargjøre veksttunnelen)

18.-20. mai (Utplanting av planter fra Guren)

1.-3. juni (Så frø)

7.-10. juni (Utplanting av planter fra De Haes og egne oppavlsplanter)

NB! Husk at vi jobber med naturen. Striregner det, har vi ingenting på jordet å gjøre. På store fellesdugnader (flere enn 10 personer) er det fint om flertallet parkerer på Solberg skole. Ellers kan dere parkere på parkeringsplassen tilknyttet andelslandbruket og på gårdstunet mellom låven og hovedhuset.

 

Dugnader

Andelshaverne må stille minimum ti timer til dugnad i løpet av sesongen. Kundetilfredshetsundersøkelsen fra i fjor viser imidlertid at de som deltar mest, er de som får mest igjen får pengene. Dugnad skal ikke være et blodslit, men noe du gjør fordi det gir deg noe. Enten det er frisk luft, sol, sjelefred, ny kunnskap eller hyggelig sosialt fellesskap med andre. Vi kontrollerer ikke hvor mange timer du arbeider på gården, og det er opp til deg selv når du kommer innenfor åpningstidene som er 07:00-23:00 hver dag.

Vi har behov for masse hjelp i slutten av mai, begynnelsen av juni og ved avslutning av sesongen – i oktober. Hver mandag vil bondekona publisere en dugnadsmelding over felt som bør lukes og annet forefallende arbeid. Hun og gartneren vil være på andelslandbruket til faste tider ukentlig, i tilfelle noen har spørsmål.

Utover fellesdugnadene fordeler vi sommerukene mellom oss. Det vil bli sendt ut et online google-dokument, der vi alle kan sette oss opp én uke i løpet av sommeren hvor vi har ansvaret for det haster mest. Det fungerte fint i fjor.

Bier til Solberg

Vi er så heldige å ha fått selveste materialforvalteren i Asker birøkterlag, Paul Verbeke, til å sette opp noen bikuber tilknyttet andelslandbruket. Dette fører ikke bare til pollinering av nyttevekstene våre, men også at vi får muligheten til å lære om birøkt og delta i stellet av biene. Går alt bra, kan vi til og med kjøpe honning fra eget andelslandbruk til høsten.

Kommunikasjon

All viktig kommunikasjon skjer på e-post og på nettsiden solbergandelsgaard.no under fanen: Siste nytt fra andelsgården. Jeg anbefaler alle å følge bloggen, ved å klikke nederst på siden. Da kommer alle innlegg rett til innboksen din.

På Facebook deler vi blogginnlegg og bilder. VIKTIG: Hvis noen ikke ønsker å bli avbildet, så vær vennlig å sende en e-post til bondekona med beskjed om det. Så slipper hun å spørre om tillatelse hver gang. Noen bilder vil bli publisert på nettsiden og FB-siden vår.

Et mål for denne sesongen er å planlegge bedre, så alle er opplyst om hva som skal skje forestående uke. Slik kan vi dra bedre nytte av all den kompetansen og de erfaringene vi sitter inne med. Vi kan lære mer og være mer delaktige i grønnsaksdyrkingen. Vi håper det vil føre til diskusjoner på den lukkede FB-siden vår og i kommentarfeltet på bloggen, og til flere diskusjoner andelshaverne imellom.

Bedre informasjonsflyt fordrer bedre kommunikasjon mellom gartner og daglig leder, og at daglig leder øker egen kompetanse om grønnsaksproduksjon. Vi har satt sammen en «kjernegruppe» bestående av andelshaverne Vidar, Anne Hilde, Rina og Johanne. Vi har møttes et par kvelder. Det er utrolig hyggelig å dele et glass vin og god mat over diskusjoner om kommende sesong. Om flere av dere vil delta, er dere hjertelig velkomne.

Luking og kompost

Mest tid vil gå med til luking. Det kommer til å bli vanskelig å skille ugress fra grønnsaker. Vi bruker redskapene som står i redskapsboden, alle vil få koden på låsen. Alt vi luker fra feltene lar vi bli liggende ettersom ugresset gir næring til jorden. Men, for at det ikke skal gro videre er det viktig at vi tar det så tidlig som mulig, mens det er så lite som mulig.

Jordbearbeiding og grov fremdriftsplan

Vidar (andelshaver) og Espen (gartner) holdt et interessant innlegg om jorden og hvor viktig den og dyrelivet er for gode avlinger. Vi planlegger en temakveld der vi lærer mer om jord – et utrolig spennende tema!

En grov fremdriftsplan vil bli lagt ut på bloggen innen de neste ukene.

God uke! Ring hvis eller send e-post hvis du har spørsmål:-)

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..