En viktig «update» fra andelsgården!

Generell informasjon om hva som er skjedd frem til nå og grovt hva som skjer fremover på Solberg gård.

Alt av økologiske planter og frø fra leverandørene Guren Gartneri, De Haes Gartneri, Solhatt.no og Norgro er nå bestilt. Poteter og løk ble bestilt sammen med Øverland andelslandbruk. Vi samarbeider en del med dem, og også Nes andelslandbruk og Dysterjordet andelslandbruk.

Andre typer innkjøp

I tillegg til frø og planter må vi bestille duk for å dekke til vekster som trenger en «kicktstart» i det vi setter dem i jorden. Vi trenger maisplast til knollselleri, salat og jordbær, og staur og hønsenetting til sukkererter.

Til gresskar og squash ønsker vi å teste ut jorddekke med grønngjødsling og kanskje halm. Til gulrotfeltet henter vi et lass med sand, ettersom de liker tørr, lett og mer oksygenrik jord enn det som er på gården. Til veksttunnelen har vi et ønske om å øke humusinnholdet i jorden med flis fra et par bjørketrær, og med tang og tare. En e-post er sendt Asker kommune for å høre hvordan de håndterer avfall fra strendene.

Vi trenger materialer til å bygge et stillas, så vi kan plante vekster i forskjellige etasjer i veksttunnelen. Vi må kjøpe flytende gjødsel og pelletert hønsegjødsel som vekstene trenger hver 2.-4. uke hele sesongen. Vi ønsker et rikt dyreliv i jorden og de elsker organisk materiale fra dyre- og planteliv, i tillegg til mineraler som kalium – og sol og vann.

De økologiske frøene våre

Espen sådde chili og paprika i februar, mens resten av frøene ble levert nå i slutten mars. En del skal vi for-så i veksttunnelen, mens resten sår vi på friland i slutten av mai og begynnelsen av juni. Ønsker vi flere legg, for eksempel flere omganger av salat, har vi også bestilt frø til det.

Sukkererter er det vi har bestilt mest av. I fjor tenker vi at vekstene ble hemmet på grunn av mye vind. I år ønsker vi derfor å lage le-vegger av sukkererter og solsikke mellom feltene. Vekster som beskytter mot vind, men ikke fratar grønnsakene næring og sol. Mellom radene vil vi pryde opp med spiselige kornblomster, ringblomster og lavendel. Rader med bukkhvete vil tiltrekke seg små insekter og kryp, som er gode for grønnsakene når vi ikke bruker kjemisk sprøyting. I veksttunnelen kommer det til å stå tagetes som insektene ikke liker lukten av.

 

Frø vi hadde igjen fra fjoråret:

Sukkermais

Gulrot

Reddik

Mangold

Rødbet

Gulbet

Mainepe

Knutekål

Stangbønne

Dill

Merian

Bladselleri

Tagetes

Ringblomst

Agurk

Pastinakk

Persillerot

Svartrot

Frø vi har bestilt i 2018:

Rosmarin

Sukkermais

Knollfennikel

Bondebønne

Brekkbønne

Buskbønne

Koriander

Voksbønne

Aspargesbønne

Solsikke

Ringblomst

Kornblomst

Solhatt

Lavendel

De økologiske småplantene våre

Småplantene leveres i månedsskiftet mai/juni. En del av frøene setter vi allerede nå, mens eksempelvis bønneplantene tenker vi å så direkte på friland, i slutten av mai og begynnelsen av juni.

Se «Så- og høsteplan» (linken under) for å få en oversikt over forkultiveringer (det vi har sådd inne), plantebestilling og hva vi tenker å så på friland (rett i jorden). Her ser du også når ting skal i jorden, og når og hvor lenge vi forventer å høste de ulike grønnsakene.

Så- og høsteplan 2018

Endring av dyrkingsmetoder

Vi forholder oss til vær og vind, og vet aldri fra sesong til sesong hvordan den blir. I fjor kom det 30 centimeter snø i midten av mai, samme uken som vi planla å så. Kalde netter og dårlig drenering gjorde at en del av rotvekstene ble små.

I år ønsker vi å sette flere vekster på drill. Opphøyde rader som gir bedre drenering. For å få bukt med en del av ugresset kommer vi til å gå for «falsk såbed». Med en gang snøen går og det blir tørt nok på jordet, harver vi det øverste jordlaget med traktor ukentlig, slik at ugress-spirene ikke rekker å slå rot. På den måten kan vi halvere ugresset.

For å gi nyplantede vekster en «kick-start» ønsker vi å dekke dem med duk de første to ukene etter at de er satt i jorden. Da oppnår vi en drivhuseffekt slik at plantene får muligheten til å vokse seg sterke raskere.

Cirka en uke etter at vi har sådd gulrot, akkurat når gulrøttene skal til å spire, vil vi bruke gassbrenner til å fjerne ugresset. Vi finner ut av tidspunktet for når gulrøttene spirer ved å legge et vindu på en del av feltet, og se når de første spirene dukker opp under vinduene. Løk er en nyttig plante sammen med gulrot, ettersom den motvirker gulrotflue. De to grønnsakene ønsker vi å la stå sammen.

I feltene med squash og gresskar har vi lyst å teste ut grønngjødsling som jorddekke. Dette kan vi gjøre på to måter:

  1. Høste grønngjødsling fra et grønngjødslingsfelt og dekke til jorden med det.
  2. Så grønngjødsel i feltet til squash og gresskar, og plante grønnsakene i en eng med grønngjødsling.

Vi ønsker å bruke maisplast til salat, knollfennikel og jordbær. Dte blir spennede å se hvor lang tid det tar før denne brytes ned etter at vi har pløyd den ned i høst.

Høstmøte 22. april

En doodle-invitasjon er sendt deg per e-post. Vær vennlig å fyll ut om du kommer på møtet førstkommende søndag, så får vi en oversikt over antallet som vil stille.

Ønsker dere en fin uke, ta kontakt hvis dere lurer på noe!

Espen (gartner), andelshaverne Johanne, Vidar, Anne-Hilde og Rina, og Helene (daglig leder).

img_2099

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..