Referat fra informasjonsmøtet 29.oktober!

Den siste søndagen i oktober holdt vi et informasjonsmøte for nye andelshavere på Solberg gård. Her er et kort referat, ta gjerne kontakt om dere har spørsmål.

Dette snakket vi om:

Generelt om andelslandbruk

Norges første andelslandbruk etablerte seg på Øverland gård i Bærum året 2006. Særlig etter 2014 har det vært en eksplosjon av etablerte andelslandbruk. I dag eksisterer hele 72 andelslandbruk spredt rundt om i Norges land.

Andelslandbruk er i hovedsak et samarbeid mellom forbrukere og bønder der ansvaret og avlingene deles.  Omsetningsformen etterstreber bærekraft i alle ledd,  både for jorda, planter, dyr, bonden og forbrukere.

Alle andelslandbruk er organisert forskjellig med varierende priser, arbeidsfordeling og organisasjonsform.

IMG_3639

Kort om Solberg andelsgård

Andelsgården startet med å sette hvitløk i oktober 2016. Første sesong gikk av stabelen denne sommeren, med totalt 120 medlemmer fordelt på 50 solgte andeler. Solberg andelsgård er bondestyrt og del av et enkeltmannsforetak. Altså er det ikke et selvstendig samvirke kun styrt av andelshaverne selv, men et momspliktig foretak som inngår i resten av gårdsregnskapet. Bondekona, Helene Jakobsen, er daglig leder og styrer økonomi og kommunikasjon, og en gartner, Espen Rekkedal, fakturerer andelslandbruket for å lede produksjonen.

Andelsprisen settes ut i fra hva det koster å produsere grønnsaker (og frukt og bær) for medlemmene. Pengene skal dekke frø, planter, maskiner, gjødsel, arbeidskraft, jordleie, regnskapsfører og ellers alt produksjonen krever av ressurser. På Solberg må medlemmene delta i dyrkingen minimum ti timer gjennom sesongen. Mye tid går med til luking. Utover det kan man delta på alt man har lyst til. Utbytte får man i form av en prosentvis andel av grønnsakene vi klarer å produsere sammen.

Så langt har vi sprengt alle budsjetter. Blir vi 150 andelshavere neste år, skal vi klare å dekke inn lønn til gartneren og bondekona. Dette er meget viktig for at prosjektet skal være bærekraftig på lang sikt.

Medlemmer innad i en nærfamilie, definert som foreldre og barn, kan dele på en eller flere andeler. Men alle som beveger seg på jordet må betale for medlemskap. Alle medlemmer har tilgang til andelslandbruket fra morgen til kveld gjennom hele sesongen.

IMG_3643

Innblikk i årets sesong

Dette året dyrket vi rundt 30-40 ulike sorter grønnsaker i et vekstskifte med grønngjødsling på totalt 15 mål. Vi dyrker helt uten kunstgjødsel og kjemisk sprøyting. Deler av avlingen ble liten og dårlig, men en større del gikk bra! Det bugnet av salat, reddik, sukkererter og løkplanter. Vi har hatt nok av urter, gulrøtter, knutekål, savoykål, tomater og agurk. Vi ønsker mer kålrot, ettersom vi bare plantet én til hver. Blomstene på jordbærene måtte vi fjerne, så de gir enda større avlinger fremover. Blomkål, brokkoli, rødbet, rødkål, gresskar, squash, paprika og hodekål smakte godt, men ble smått. Mais var sorgens kapittel, og potetene trodde vi ville vokse mer.

Som medlem i en andelsgård må man altså tenke annerledes. Man kommer ikke som en hvilken som helst kunde og kjøper en vare. Man er her fordi man ønsker egenprodusert mat, men ikke rekker eller har mulighet til å gjøre jobben alene i egen hage. Man er her for å lære og fordi man tror på at kjemiske sprøytemidler, kunstgjødsel, plastemballasje og langreist mat kan ha negativ innvirkning på egen helse og miljøet. Man har lyst til å delta i et sosialt fellesskap, gjøre et stykke fysisk arbeid, ivareta norsk matjord og spise sunn mat. Her får man oppleve nedturer, men også oppturer!

Planer fremover

Alle som har fylt ut og sendt inn innmeldingsskjema gjennom nettsiden vil motta faktura senest innen utløpet av januar. Allerede nå setter bondekona og gartneren opp forslag til vekstskifte for neste år. Innen utløpet av februar må vi bestille alt av frø og planter. Nye andelshavere kommer til å motta et avkrysningsskjema per e-post over ulike sorter grønnsaker. På den måten kan alle delta i å bestemme hva vi skal dyrke neste år.

Vi håper på å få satt opp et ute-toalett, kjøpt traktor og en ny veksttunnel i løpet av våren. En del av tømmerlåven er sendt til restaurering i Nittedal og vil forhåpentligvis remonteres for bruk til oppholdsrom og redskapsbod neste sommer. Det er nok av ting å ta tak i, også om vinteren.

Ønsker dere en fin uke!

Helene (bondekona) og Espen (gartner)

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..