Referat fra avslutningsdugnad for sesongen 2017

Lørdag 28. oktober holdt vi avslutningsdugnad med årets andelshavere. Vi planla å avslutte sesongen med en sosial sammenkomst, med suppe av egenproduserte grønnsaker, men vi endte med en siste arbeidsinnsats for å avslutte sesongen. Vi fikk høstet inn resten av grønnsakene, pottet jordbær, satt jordskokk og hvitløk – og sådd ramsløk. Det var også en del å bære inn i låven for vinteren; insektsnetting, stein, hønsenetting, bøyler, staur og skilt.

IMG_3811

Vi avsluttet dagen med en liten oppsummering. Gartneren og bondekona er allerede langt inn i neste sesong. Så det var litt rart å skulle avslutte for noen, det som bare har vært en oppstart for oss. Vi to er veldig fornøyd med årets sesong, mye har gått dårlig – men enda mer har gått bra! Allerede kan vi mer enn vi kunne i fjor. Vi gleder oss til å gjøre noen justeringer for neste år, for å se hva det kan gjøre med trivselen og avlingen.

Spørreundersøkelsen som de fleste besvarte i løpet av oktober, viser at de fleste av årets andelshavere er godt fornøyd. Topp-score får Solberg andelsgård enda ikke (selv om vi ligger godt an til å få det). Det tenker jeg (bondekona) vitner om ærlighet og at flere av oss ser potensiale for enda bedre år fremover. Vi må ha noe å strekke oss etter, ellers blir det kjedelig!

De få som svarte at de hadde høstet og lært lite, ser man ut ifra svarene, er i hovedsak dem som har vært minst tilstede og som bor langt unna.

Link til resultatene av undersøkelsen her: Dette svarte vi!

Fra neste år tenker vi at det kanskje bør være lov å høste for to uker av gangen. Så de som bor lengre unna, slipper å komme like ofte. Vi ønsker å planlegge sesongen bedre, så alle grovt sett vet hva som skjer til hvilke tider og dermed kan komme med innspill og påvirke. Det finnes masse kompetanse blant oss, som vi bør utnytte bedre!

Viktig! Både de som har vært andelshavere i løpet av sesongen 2017 og nye andelshavere må fylle ut innmeldingsskjemaet på nettsiden for å bli med sesongen 2018.

Oversikt over regnskapet vil bli lagt ut når det er ferdig ved utløpet av året, så alle kan se hva pengene de betalte gikk til. Ut ifra regnskapet setter vi opp nytt budsjett for 2018. Dette vil også bli synliggjort for nye andelshavere.

IMG_3814

Tusen takk! Uten hver enkelt av dere som turte å melde dere inn som andelshavere i 2017, så hadde det ikke blitt noe andelslandbruk. Ingen av oss visste helt hva vi gikk til. I fjor på denne tiden satt jeg og ba til Gud om at hver enkelt av dere i det minste skulle få en gulrot. Bønnen gikk i oppfyllelse…

Alle munner drar, også med hensyn til å ivareta miljøet. Tenk på alle sukkerertene vi har spist og fordøyd gjennom sesongen. Tenk all plastikkemballasjen vi har latt være å bruke, sammenliknet med om vi skulle ha kjøpt dem i butikken. Hvis vi legger til transport, sprøyting med kjemikalier og emballasje knyttet til reddikene, gulrøttene, urtene, kålplantene, bønnene, tomatene, agurkene – og alt det andre – ja, så har vi i det minste gjort en god gjerning for jorden, helsen og miljøet.

God jul!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..