Dugnad og høstemelding for uke 30!

Nå kan vi høste diverse grønnsaker til eget forbruk ettersom det er mye som begynner å bli modent. Denne uken må vi gjøre en real luke innsats, det trengs virkelig nå.

Det er flere som ikke har høstet de siste par ukene, og det er kommet en del ugress som bør fjernes. Årsaken er nok at mange av oss er på ferie – og nyt det! Kommende uke er det derimot fint om alle som er hjemme og har mulighet kan stille onsdags ettermiddag, eller en annen dag på eget initiativ, så vi får luket oss gjennom alle felt.

En påminnelse om høsting

IMG_2191

En del grønnsaker begynner å modnes. Snart kan vi høste det vi beregner at en andel tilsvarer – det én person spiser av grønnsaker i løpet av en uke. Det betyr at selv om du deler en andel med familien, skal én andel tilsvare forbruket til kun én person. Noen spiser masse grønnsaker, andre mindre – vi høster i tillit til hverandre.

Det går ikke å “ta igjen” høsting. Stiller du ikke opp en uke, må du forholde deg til høstemeldingen for den uken du faktisk stiller på gården. Det går heller ikke an å få andre enn medlemmer i egen familie til å høste for seg.

Vannet stopper opp

Vi har hatt problemer med vanningsanlegget denne uken. En rørlegger og en elektriker kommer og ser på det til uken. I mellomtiden må vi prioritere vanning i veksttunnelen før vi vanner andre steder. Så får vi håpe på regn, for det trenger vi nå! Det er MEGET viktig at de som slår på bryteren til vannpumpen (den slår nemlig ut) nede i kjelleren, lukker og LÅSER døren før dere reiser hjem. På den måten får bondekona bevart eiendelene sine. Informasjon om nøkkel kommer per e-post.

IMG_2194

DE TRENGER STØTTE: Det var noen som hadde fjernet pinnene som sto i paprika plantene denne uken. De bør bli værende, alternativt faller plantene sammen.

Hypping av poteter

Potetene skal hyppes så raskt den lille traktoren er ledig. Med “hypping” menes å skyve jord inntil plantene, så ikke potetene blir skadet av sollys. Derfor er det liten vits å bruke tid på å luke i det feltet akkurat nå.

Skadedyr på ferde

Vi har fått angrep på bondebønnene våre. Disse formerer seg raskt. Bondekona har en idé om et “hjemmesnekret” middel (av bakepulver, grønnsåpe etc.) som går an å spraye på, forhåpentligvis så dyrene går et helt annet sted. Hun skal gi beskjed når hun gjør det, så vi slipper å spise grønnsakene med dette middelet på.

IMG_2215

Oppgaver for uken (Husk arbeidshansker):

  1. Mest prekært er å luke er under duken. Dette er lettest å utføre om vi er flere som gjør det sammen. Derfor ber vi alle som kan å stille onsdag 26. juli klokken 16:00 til 20:30. Espen og Helene vil være tilstede.

  2. Plante ut salat.

  3. Alle ganger og rader der det er plass trenger hjulhakke, også det lille sukkerert feltet ved adkomstveien som barna har plantet. Nå må det også kjøres opp mot åkerrennene, så vi unngår snegler ved neste regnfall.

  4. Luke i pottene og mellom tomatplantene i veksttunnelen, husk at tagetes (de høye blomstene som hindrer innsekter) bør stå igjen.

  5. Luke fra hvitløksfeltet i alle felt ned til kålplantene, og også i feltet med de nye plantene overfor kålfeltet.

Disse vekstene kan du ta med hjem (ta gjerne med en saks hjemmefra): 

2-3 hjertesalater

1 hvitløk, ta av de største først. Knollene imellom bladene er også spiselige. 

1-2 Lollo Batavia Rossa

2-3 tomater

1-2 agurker, ta gjerne de største som henger nederst mot jord først.

Sukkererter, de største du finner.

Bondebønner, de største du finner (forvell de ved å legge de i kokt vann i 2-3 minutter og skvis bønnene ut, nesten som du skolder mandler. De er en ypperlig proteinkilde og smaker godt for eksempel med litt olivenolje, salt og sitron).

Mangold, knip av de ytterste bladene og arbeid deg innover mot kjernen (denne bør ovnsbakes/varmebehandles. Den ser flott ut, men smaker den like bra? Forhåpentligvis er den en vitaminbombe)

Plukksalat, knip av de ytterste bladene og arbeid deg innover mot kjernen. Fjern ikke roten, for denne planten vokser opp igjen.

Reddik, ta masse, de popper snart opp til himmelen (Sylt de gjerne, så har du også til vinteren).

Pipeløk, denne må klippes av ettersom den vokser opp igjen (Minner om purre og kan brukes som gressløk og purreløk).

Gressløk, denne må klippes av ettersom den vokser opp igjen.

Plukksalat, denne må klippes ettersom den vokser opp igjen.

Dill, denne må klippes ettersom den vokser opp igjen (Deilig i potetretter, dressing og alle fisk- og skalldyrretter).

Timian, klippes ned til over nederste bladverk.

Sitronmelisse, klippes ned til over nederste bladverk (deilig som te, forfriskende i kaldt vann med agurk- og isbiter, eller i desserter?)

Ønsker dere fortsatt en fortreffelig juli, sees imellom. Ring eller send e-post hvis dere har spørsmål. Tusen takk for flott innsats jevnt over hele linja!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..