Kjære kompostgruppe, nå er det bare å sette i gang!

Alt av grønt avfall kan brytes ned og gi nytt liv. Men hva er egentlig kompost og hvordan komposterer man?

Gjerde- og kompostgruppen hadde et lite møte på gården i april. Vi avtalte å lage kompostbinger mellom hvert felt mot nord. Totalt blir det tre kompostbinger laget av gamle staur, hønsenetting og treverk. I bingene kan vi kaste ugress, råtne grønnsaker og annet organisk avfall uten å måtte gå langt. Målet er at avfallet omdanner seg til næringsrik gjødsel, helst innen neste sesong.

IMG_1386.JPG

VEKSTSKIFTET: En grovtegning av vekstskiftet med kompostbinger.

Flere kan gjerne hjelpe til sammen med gruppen!

Hva er kompost?

Når vi snakker om kompost, snakker vi gjerne om åpen eller lukket kompost, hage- eller blandingskompost. Kompost er organisk materiale som er lagt til formolding. Komposteringen tar fra ett til flere år, avhengig av hvor grovt avfallet er og hvor gode forhold komposten får. Sluttproduktet av slik formolding tilfører ikke bare jorda næring, men gjør den mindre sur og grønnsaksplantene mer motstandsdyktige mot sykdommer.

Hvordan foregår prosessen?

Kompostering er en biologisk aerob prosess som krever tilførsel av oksygen. Ved rankekompostering, der komposten legges i hauger er det viktig at det organiske materialet er tilstrekkelig porøst, slik at luft slipper til. Under komposteringsprosessen frigjøres varme, og det kan være over 60 varmegrader inne i komposthaugen! Varmen kan utnyttes til uskadeliggjøring av smittestoffer i komposten – til “hygienisering”.

Forskjell på reaktor- og rankekompostering

Reaktorkompostering bygger på de samme prinsippene som rankekompostering, men komposteringen skjer under kontrollerte forhold inne i en reaktor med tilførsel av luft.

Våtkompostering

Våtkompostering kan benyttes hvis man har et flytende organisk materiale. Luft tilføres tanken med det flytende organiske materialet. Hvis innholdet av organisk materiale er høyt nok, kan man også ved våtkompostering få så høye temperaturer at smittestoffer uskadeliggjøres.

Også husdyrgjødsel kan komposteres for å redusere lukt og ødelegge spireevnen til ugressfrø som har gått uskadd gjennom husdyrenes fordøyelsesprosess. Bløtgjødsel må da separeres i én del som er tørr nok for vanlig kompostering, og én del som kan spres som vann. Denne typen gjødsel er den vi har brukt på jordene våres.

Ved våtkompostering blir gjødselen derimot tilsatt vann, og tilført luft ved omrøring eller med kompressor og dyser.

Selvlaget-kompost

Hvordan skal vi lage kompost?

 1. Andelslandbruksavfallet kan komposteres i en haug eller åpen beholder. Haugen bør være omtrent en meter høy, en meter bred og så lang som nødvendig. En åpen beholder kan være laget av tre, netting eller plast. For å hindre formering av brunsnegler er beholder det beste. Du kan snekre den i to deler; en til ferskt materiale og en til modning. Komposten må plasseres på et skyggefullt sted og beskyttes mot uttørring. En kompostkvern som kutter grener og kvister kan være greit å ha, i tillegg til et godt greip.
 2. Komposteringsprosessen er avhengig av at avfallet tilføres luft, derfor er strømateriell viktig; tørt hageavfall, kutterflis, bark eller lignende. Avfallet legges lagvis med strømateriellet imellom (fra øverst til nederst):

  A. Hageavfall.

  B. Torv og jordlag.

  C. Kjøkkenavfall (IKKE animalsk).

  D. Hageavfall.

  E. Torv- og jordlag.

  F. Kjøkkenavfall.

  G. Hageavfall.

  H. Torv- og jordlag.

  I. Kompost starter.

  J. Hageavfall.

  K. Luftig kvistlag (ventilasjonskanal nedenfra).

 3. Dess mer oppdelt avfallet er, desto raskere vil det brytes ned. Komposteringen krever røring, helst annenhver uke, så oksygen kommer til i haugen og komposten ytterst i hjørnene blir blandet med komposten i midten. Den bør tildekkes, for mye regn kan skylle ut næringsstoffene, og lite regn kan tørke ut komposten – så da må du vanne.

Vi har kjøpt inn hønsenetting. Staur og treplanker til bærekonstruksjonen ligger klare på gården. Av materialene lager vi kasser på cirka tre kvadratmeter som deles i to. Ved å dele kassene inn i to, kan vi lett snu komposten fra den ene siden til den andre med jevne mellomrom. På den måten holder temperaturen seg og alt blir kompostert.

IMG_1641

Hva er bokashi?

På møtet snakket vi om å prøve ut ulike komposteringsmetoder – også bokashi kompost. Bokashi er en måte å kompostere mat på som ikke krever varmkompostdunk eller eget uteareal. Bokashi kompost skal skje inne og relativt raskt får du omdannet matavfallet til kompost som så kan blandes i jorden.

Ved bokashi kompostering tilsetter man mikroorganismer som trives best i romtemperatur. Bokashi lukter annerledes enn varm- og kaldkompost og nedbrytingen går fortere.

Bokashi quick-guide:

 • Strø to spiseskjeer bokashi strø i bunn av en tett bøtte.
 • Tøm matavfall i bøtta, men kun eén gang per dag og skjær dem gjerne opp i mindre biter. Unngå flytende mat som suppe og drikke.
 • Stapp alt sammen – mer plass og mindre luft er bra.
 • Dryss over to spiseskjeer bokashi strø per liter matavfall, og litt ekstra på kjøtt.
 • Når bøtta er full, skal den stå lukket i to uker i romtemperatur og gjære, tøm gjerne bøtta for fukt.
 • Grav den ferdiggjærede bokashien ned i jorden, dekk med minimum 10 til 15 centimeter med jord. Etter tre til seks uker er bokashien omdannet til kompostjord.

Vi regner ikke med mye matavfall på gården. Hønene spiser det som finnes av matrester fra våningshuset og grønnsakene skal vi spise uansett form og farge. I og med at vi har begrenset tilgang på inneareal er nok derfor ikke bokashi den mest effektive metoden for oss. Men vi bestiller litt, setter en beholder i veksttunnelen eller redskapsboden og tester ut for kunnskapens skyld.

Dette kan du kompostere på Solberg andelsgård eller hjemme i egen hage:

 • Ugress og gress
 • Bar og løv
 • Nedfallsfrukt
 • Avklipp fra busker og vekster

Til hjemme: Dette kan du kompostere fra kjøkkenet, og ta gjerne med den ferdige komposten til andelslandbruket om du ikke har egen hage.

 • Melkeprodukter
 • Kjøtt, fisk og skalldyrrester
 • Egg og eggeskall
 • Grønnsaks- og fruktrester
 • Snittblomster og potteplanter
 • Eggekartong og tørkepapir/husholdningspapir
 • Kaffegrut, filter og teposer

  Putt alt dette i en skadedyrsikker og isolert husholdningskompostbeholder, og bland gjerne inn bokashi for en raskere kompostering.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..