Førstkommende søndag 14.mai sår vi frø!

 

Hva vil det si å så frø direkte i jorden? Les her så får du et innblikk i hva som kommer til å skje på dugnaden til søndag.

Planen var å starte direkte såing onsdag 10. mai, men på grunn av snøfallet måtte vi utsette dugnaden til søndag 14. mai. Sånn er det å jobbe i pakt med naturen, uforutsigbart og dermed spennende. Nå håper vi på sol både lørdag og søndag, men vi må også tåle litt regn.

HVIT MAI: Hvitløken vår titter såvidt frem fra snøen. I det minste fikk gartneren spredd grønngjødsling denne dagen.

Hva skal vi så?

5 sorter gulrøtter

Svartrot

2 sorter sukkererter

Stangbønne

Brekkbønne

Buskbønne

2 sorter bondebønder/hestebønner

Reddik

Planter av andre grønnsaker som vi skal sette den siste helgen i mai, får vi fra De Haes Gartneri. Den første sesongen bestemte vi å kjøpe ferdigplanter fremfor å drive oppavl selv, foruten noen få planter som gartneren og et par ivrige andelshavere har klare på Rekkedal Gartneri i Vollen.

Hva trenger vi?

Alle som deltar på dugnader må ha med egne arbeidshansker. Redskap finnes på gården, Espen tar med frø og resten av det vi trenger for å så. Vi kommer til å holde på noen timer, så det er greit å ta med en matpakke og drikke – og klær etter været.

Hva skal vi gjøre?

Vi kommer til å følge de samme prinsippene som da vi satt hvitløk.

Først måler vi opp feltene på cirka 450 kvadratmeter per felt/skifte, der vi skal plante de ulike “familiene”. Hvert felt/skifte deler vi inn i bedd, ment for ulike grønnsaksarter innenfor hver enkelt familie. Deretter deler vi inn beddene etter ulike typer sorter innenfor de ulike grønnsaksartene.

De ulike sortene såes i “senger” på 90 til 120 centimeter brede, med tre til fire rader innenfor hver seng. Mellom hver rad måler vi en avstand på rundt 30 centimeter. Imellom hvert bedd avsetter vi halvmeter lange ganger, der vi kan gå og bevege oss.

Det er en del å huske på, men gartneren har forhåpentligvis full kontroll…

Sår etter størrelse på frøene

Frøene til de ulike grønnsaksartene kommer i forskjellige størrelser. Store frø håndsår vi, mens små frø sår vi med manuell maskin. Gartneren har kjøpt inn staur og hønsenetting som må settes opp til sukkerertene, så de har noe å klatre på. Mens for eksempel stangbønner såes i ring rundt staur, så de har noe å sirkulere rundt. Gul- og rødløk settes på samme måte som hvitløk, med ti centimeters mellomrom mellom hver løk.

Ønsker flere medlemmer å delta enn de som var påmeldt dugnadslisten, er det bare å sende en e-post til: helene@helenejakobsen.no eller å ringe: 94289898!

Husk væreforbeholdet, vi gleder oss, vel møtt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..