Nå går vi for å bli godkjent økologiske av Oikos!

Torsdag 26. januar fikk Espen (gartner) og Helene (bondekona) besøk av Hans Gaffke fra Norsk Landbruksrådgiving (NLR). Gården er innmeldt der. På den måten får vi kanskje landets dyktigste rådgiver innen økologisk andelslandbruk til å hjelpe oss på veien. Dog må vi betale litt for det, men det er rådgivingen verdt.

Satt opp økoplan

Fordi vi ønsker å bli godkjent av Oikos som økologisk andelslandbruk, går vi nå inn i en to års karensperiode, hvor vi må behandle jordarealet avsatt til bær-, frukt- og grønnsaksproduksjon etter EU-standarden for økologisk produksjon. Det innebærer blant annet å avstå fra kunstgjødsel og plantevernmidler, og å bruke godkjente økologiske planter og frø.

Dispensasjon for bruk av kalium

I henhold til jordprøvene vi tok i fjor sommer, er jorden velegnet til grønnsaksproduksjon. Den er stort sett bestående av siltig lettleire. Fordi jorden er meget fattig på kalium, etter mange år hvor det er tilbakeført lite næring til jorden, må vi søke Oikos om dispensasjon for å få lov til å spre ren kalium det første året. Gaffke tror ikke det vil by på utfordringer, i og med at rådet kommer fra han.

images

Gjødsel fra konvensjonelt husdyrhold

Vi kommer mest sannsynlig til å gjødsle med kumøkk fra nabogården, som driver konvensjonelt landbruk. Dette er i henhold til reglene knyttet til økologisk landbruk. Skulle noe stoppe oss fra å få tilgang til husdyrgjødselen, kjøper vi pelletert hønsegjødsel. Vi kan også vurdere å kompostere hestegjødsel, men det vil ta oss mange måneder. I tillegg kommer vi til å sette i gang små komposteringsprosjekter fordi det er spennende, men da i mindre skala.

Ø-merket blir vår garanti

Begrepet «økologisk» er beskyttet for alle landbruksprodukter, hvilket vil si at ingen har lov til å kalle sine produkter for økologiske, hvis de ikke har fått produksjonen, produktene og bearbeidingen godkjent av Debio eller av et tilsvarende utenlandsk kontrollorgan.

Debiomerket, ofte kalt ø-merket, er den synlige garantien for at kontrollen er gjennomført og at produktet er blitt produsert etter de regler som gjelder i økologiforskriften. På Solberg gård er det ikke gjødslet med kunstgjødsel eller sprøytet over flere år. For oss andelshavere er dette en garanti for vår matsikkerhet, men karenstiden har bare “tilbakevirkende” kraft i sjeldne tilfeller. Derfor må vi vente disse 24 månedene før vi kan bli godkjent økologiske og dermed alle oss det.

unknown

Mer tilskudd for “økologisk”

Fordi man ønsker å stimulere til mer økologisk landbruk i Norge, får vi mer i tilskudd per dekar dyrket mark når vi blir godkjente av Debio. Dette vil dere i såfall på sikt se i regnskapet. Samtidig kjøper vi inn dyrere råvarer enn om vi hadde drevet konvensjonelt. Men, det er ikke pengene som skal være den største ledestjernen vår, det er matsikkerhet, miljømessige hensyn og lysten til å lære og dyrke ved hjelp av biologien selv!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..