Her er ingen konge på haugen. Du betaler kun for det maten koster å produseres.

Regner du på det, trenger du verken å avsette mye tid eller penger for å delta i et andelslandbruk.

Er andelsprisen avskrekkende, eller føler du ti timer dugnadsarbeid er mye? Da bør du lese denne artikkelen, for kanskje å se det fra et annet perspektiv.

En visjon med andelslandbruk er at det ikke skal sitte en konge eller dronning på haugen og dra inn masse penger når behovet for større investeringer synker og frukt-, bær- og grønnsaksdyrkingen er vel etablert.

Et andelslandbruk skal strebe etter å være bærekraftig – i alle ledd. Prisen medlemmene i andelslandbruket betaler skal dekke utgiftene til alt det som kreves for å få til en best mulig produksjon. Det innebærer også en verdig lønn til gartneren, og noen kroner til bondekona (daglig lederen), for timene de avsetter.

Basert på dette kommer prisen for medlemskap og andel til å variere fra år til år, alt etter hva vi ønsker å dyrke og å ha av fasiliteter (som for eksempel redskap) tilknyttet andelslandbruket.

4f1f78d9f1b5f9fc73d231ed61af998a

Hele familien for prisen av en andel?

I flere andelslandbruk i Norge må alle som ønsker å fysisk delta på jordet både betale “andelsinnskudd” og “årskontingent”. Årskontigenten gir som regel rett til en andel av produksjonen, tilsvarende matforbruket til én person om produksjonen er vellykket. Er andelslandbruket et samvirke (SA) er som regel utgiftene for andelshaverne ikke avgiftspliktig, altså betaler du ikke moms. Mens er det som her, at andelslandbruket inkluderes i gårdsregnskapet, påløper det 15 prosent merverdiavgift på alle inntekter til andelslandbruket (utgifter for deg), men 25 prosent merverdiavgift på alle utgifter for andelslandbruket (noe som vil redusere kostnadene for andelslandbruket – og dermed til syvende og sist også for deg).

Her på Solberg andelsgård kom det frem av oppstartsmøtet at de fleste medlemmene ikke var mest opptatt av mengden grønnsakene de får. Først og fremst ønsker vi å delta på jordet, gjerne sammen med familien – og da særlig for å inkludere barna. Vi vil grave i jorda, lære å dyrke og få nærhet til maten vi spiser. Det på en miljøvennlig, bærekraftig måte. Derfor bestemte vi oss for å kunne dele på én eller flere andeler innad i nærmeste familie.

Utfordringen med dette er at et større antall mennesker på jordet krever større investeringer og bidrar til raskere slitasje. Flere benytter utedoen, vi får behov for flere parkeringsplasser og redskaper. Vi blir flere mennesker å koordinere og administrere. Derfor måtte vi innføre en medlemskontigent som alle som fysisk skal delta på jordet må betale. Gjennom medlemskontigenten får vi tilgang til alle driftsmidler Solberg gård disponerer for andelslandbruket, men bare i perioden vi kjøper andel/er.

purre_ravareartikkel

Tilgang til grønnsaker i 12 uker

Regn etter hva det koster å handle frukt, bær og grønnsaker i 12 uker. For det er det vi kan få i utbytte om produksjonen går bra.

Regnestykket viser nok at det er billigere å kjøpe matvarene i butikken. Samtidig er det mange av varene som ikke eksisterer der, i alle fall av økologiske.

b60577a121e7466a9a90a3af391becbb

Del dugnadstimene familiemedlemmer imellom

Ved kjøp av én andel takker du samtidig ja til å bidra med ti dugnadstimer. Men gjennom å dele på én andel i en familie med to voksne, vil det bare utgjøre fem timer per person i løpet av ett år. I tillegg kommer tiden du bruker til å høste.

Vi ønsker ikke at dugnad skal være et pes. Det skal være gøy! Er vi syke eller slitne, er det derfor bedre å bli hjemme. Så kan vi heller komme en dag vi har overskudd, og bli overrasket over hvor fint det er å skape noe sammen…

Fra oppstartsmøtet. Se førsteutkastet til budsjettene her:

driftsbudsjett-2017_andelslandbruk_solberg-andelsgard

investeringsbudsjett2017_andelslandbruk_solberg-andelsgard

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..