Solberg gård blir andelsgård: Vil du være med som andelshaver, bør du melde interesse nå.

Interessen for andelslandbruk har eksplodert. Derfor starter vi Askers første andelslandbruk på Solberg gård. Oppstartsmøte finner sted allerede i september.

Før frosten legger seg som et hvitt teppe over jordene, setter vi hvitløken. Den blir symbolet på at vi er i gang. Aldri hadde jeg trodd at det å plante hvitløk skulle bli så spennende. Men det er det! Vi grugleder oss nemlig veldig til å starte det første andelslandbruket i Asker kommune.

Påmelding: helene@helenejakobsen.no

Hva er andelslandbruk?

I et andelslandbruk inngår forbrukeren en avtale direkte med bonden. På Solberg gård vil det si at du kjøper en andel av gårdens bær-, frukt- og grønnsaksproduksjon for et år av gangen, og derved bærer deler av risikoen for årsvariasjoner i avlingene. Sammen setter vi rammene for produksjonen: Hvilke matvarer som skal dyrkes når og hvor, og i hvilke grad du skal hjelpe med å så, luke, høste og sjaue.

Med god hjelp av Norsk Landbruksrådgiving og Økologisk Norge (Oikos) skal du, en gartner og jeg samarbeide om maten vi skal dele. På Solberg gård vil det ikke være mulig å leie en parsell kun til eget bruk – ikke i første omgang. På den måten skaper vi et nettverk av mennesker som brenner for å få til noe sammen!

IMG_0919.JPG

JUBILEUM PÅ ØVERLAND ANDELSLANDBRUK: Vi fikk delta i 10-årsjubileumet på Øverland, det første andelslandbruket i Norge. Alt som ble servert var høstet på stedet.

Hvordan blir rollefordelingen?

Gartneren vil gå på oppdragsavtale og lede produksjonen. I tillegg til å leie ut jorden og disponere deler av gården for andelshaverne, kommer jeg til å stå for administrasjon og kommunikasjon, og være bindeleddet mellom andelshaverne og gartneren.

Under høysesong får du tilgang til jordene mandag til og med søndag, i tidsrommet 07:00-21:00, enten du kommer for å dyrke eller høste andelene dine. Du bør ha lyst til å stille til dugnad minimum ti timer i sesongen. Klarer du ikke det, kan du kjøpe deg fri. I tillegg bør du møte opp på årsmøtene, og de sosiale sammenkomstene hvis vi arrangerer det, for å være med på å bestemme hva Solberg gård andelslandbruk skal være.

Prisen på en andel avhenger av andelshavernes dugnadsinnsats, investeringer, jordleie og lønn til gartneren og bonden. Én andel gjelder for én person og vil mest sannsynlig koste cirka 3500 kroner. Barn betaler halv pris.

Fordi et andelslandbruk er basert på tillit og gjennomsiktighet i økonomien, vil hva det koster bli synlig for alle parter. Det gjør andelsbruk til et partnerskap som innebærer en dypere forpliktelse enn bare kjøp og salg.

Fordeler ved å være andelshaver

Med hendene i jorden i stedet for på mobilen, og baken i været fremfor på kontorstolen, finner du kan hende ro. Det gjør jeg. Ved å dyrke egen mat får du og barna dine oppleve hvilket mirakel naturen er. Det er lærerikt. Du får tilgang til ferske varer og et bredere sortiment. Hele familien kan oppnå et sunnere kosthold. Du møter nye mennesker som kan føre til vennskap for resten av livet.

Å dyrke din egen mat kan bli ditt bidrag for å verne miljøet! Andelslandbruk er en kilde til glede i en tid med dystre miljøbudskap. Matjorden vernes, vi dyrker kortreist mat etter økologiske prinsipper.

Vi ser frem til et lærerikt år!

Neste måned holder vi oppstartsmøte. Enten du kommer for å høre mer om hva andelslandbruk er, eller om du er fast bestemt på å bli en av Solberg gårds andelshavere i 2017 – er du velkommen!

I første omgang har vi satt en øvre grense på hundre andeler i 2017, men vi er fornøyd med halvparten. Påmelding skjer etter førstemann-til-mølla-prinsippet ved å sende en e-post til: helene@helenejakobsen.no. Har du spørsmål, kan du ringe meg på telefon: 94289898.

solbergandelsgaard.no (nettsiden reiser seg snart;)

IMG_1851

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..